open-navfaktor-logo
search
Kiša i topljenje snijega
Drina se u Goraždu na nekoliko mjesta izlila iz korita, najteže u MZ Jabuka gdje su ugroženi objekti
Rijeka Drina na pojedinim priobalnim mjestima na području Goražda izlila se iz korita.
11.02.2021. u 16:12
get url
text

Kako piše RTV BPK, vodostaj je u stalnom porastu što je izazvalo zabrinutost kod građana koje ovakve situacije podsjećaju na velike poplave iz 2010. godine koje su tada u Goraždu izazvale ogromne probleme.

Ramo Živojević, šef operativnog centra uprave civilne zaštite BPK Goražde, kaže da je nivo rijeke Drine povećan u odnosu na jučerašnji i predhodne dane, ali da nema razloga za posebnu zabrinutost.

- Moguća je opasnost za nekoliko vikend objekata smještenih uz samu rijeku Drinu, ali uglavnom trenutni nivo ne predstavlja opasnost za ljude i materijalna dobra – kaže Živojević.

Dodaje da je oko podneva nivo rijeke Drine iznosio 242 centimetra dok je početak opasnosti od poplava na nivou vodostaja od 280 centimetara, a on još uvijek nije došao do te tačke.

S obzirom da se Drina već izlila na šetalište u centru grada policija i vatrogasci upozoravaju stanovnike posebno djecu da ne prilaze obali, a kao znak upozorenja zatvoren je i Gun-Gor park.

Stanje u Prači prema informacijama operativnog centra se uglavnom stabilizovalo, dok je situacija i dalje teška u Mjesnoj zajednici Jabuka u Foči u FBiH.

- Tu je došlo je do znatnih šteta na infrastrukturi, oštećen je most, putne komunkacije i nekoliko objekata je ugroženo. Danas je općina Foča u FBiH proglasila stanje prirodne nesreće u MZ

Jabuka i koliko mi je poznato poduzimaju se određene radnje na terenu kako bi se neke najprijoritetnije mjere poduzele u cilju zaštite ljudi i materijalnih dobara – kazao je Živojević.

Vršiteljica dužnosti načelnice općine Foća u federaciji BiH Mensura Karahodža navela je da je ta općina ograničena tehnički, organizaciono i finansijski, ali će intervenisati u skladu sa mogućnostima.

- Tražit ćemo i pomoć od viših nivoa vlasti, uglavnom stanovnici ove MZ neće biti prepušteni sami sebi i uložit ćemo maksimalne napore da im pomognemo u sanaciji šteta i da zaštitimo njih i njihovu imovinu - kazala je Karahodža.

U drugim dijelovima Općine Foča u FBiH stanje je stabilno, ali rast vodostaja Drine već je znatno oštetio putnu komunikaciju Cvilin – Kožetin.  

 

U Ustikolini su Drina i Kolina poplavile bazen i dio ugostiteljskog kompleksa "Baša".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.