open-navfaktor-logo
search
Kriv COVID-19
Drljača: Ove godine nema usklađivanja penzija; Mehić: Moramo dijeliti sudbinu društva
Bliži se 15. april, kada je Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju regulisano redovno godišnje usklađivanje penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali do njega neće doći zbog situacije sa koronavirusom, potvrdio je za Faktor Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike. Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, kazao nam je da su se već pomirili s tom činjenicom.
10.04.2020. u 16:01
get url
text

- Kako je poznato, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na posljednjoj sjednici usvojila i u parlamentarnu proceduru uputila Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koronavirusa u čijem članu 11. je izričito propisano: "U cilju održavanja stabilnosti i pravovremenih isplata penzija i invalidnina i drugih socijalnih davanja na dostignutom nivou, a imajući u vidu posljedice pada prihoda izazvanih stanjem nesreće, nedostajuća sredstva će se osigurati uštedama u okviru Budžeta FBiH za 2020. godinu. Obaveza usklađivanja penzija, invalidnina, drugih socijalnih davanja i plaća neće se vršiti u 2020. godini. Nadalje, propisano je da ukoliko su drugi zakoni u suprotnosti s ovim zakonom, primjenjivat će se ovaj zakon - naveo nam je Drljača.

Razgovarali smo i sa Redžom Mehićem, predsjednikom Saveza udruženja penzionera FBiH.

- Mi smo to već sagledali u Savezu. Naime, i mi živimo u ovom društvu i moramo dijeliti njegovu sudbinu. Kako je onima koji ostaju bez posla. Moramo cijeniti i položaj tih ljudi. Ako to bude naš koliki-toliki doprinos, bit će nam drago, ali želimo da se svi subjekti tako ponašaju, ovako kako najavljuje premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, kresanje plaća i drugih troškova... - rekao nam je Mehić.

Dodaje kako ovog puta nema redovnog godišnjeg usklađivanja penzija koje se nominalno dobija usklađivanjem 50 posto rasta Bruto domaćeg proizvda (BDP), koji je u prošloj godini, prema njegovim riječima, bio oko 2,5 posto i troškova života.

- To dvoje se sabere, podijeli i dobije se procenat usklađivanja. I da je bilo to usklađivanje, moramo da kažemo našim penzionerima da ne bi bilo ni tri posto. Ali i to bi nekome puno značilo na 370 KM penzije. Međutim, tako je viša sila. Molimo Boga da se ovo što prije prevaziđe, da se ne gube radna mjesta jer mi živimo od privrede - rekao je rezignirano Mehić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.