open-navfaktor-logo
search
Ide javna rasprava
Drljača: Predloženo da osobe za invaliditetom imaju naknadu od 700 KM, umjesto 403 KM
Po predloženom novom zakonu, osobe sa invaliditetom u Federaciji BiH mogle bi imati ukupno maksimalni iznos naknade od 700 KM, umjesto dosadašnje 403 KM.
30.03.2023. u 16:56
get url
text

VEZANI TEKST - Drljača: Zastupnički dom podržao da se zakonski unaprijedi status osoba sa invaliditetom

Potvrdio je to federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača nakon što je danas taj novi zakon o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osoba sa invaliditetom u vidu nacrta usvojio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Budući da je Nacrt prihvatio ranije Zastupnički dom, zakon je upućen u javnu raspravu.

- Ovim zakonskim rješenjem djelimično ispravljamo višegodišnju nepravdu prema osobama sa invaliditetom jer se njihove naknade nisu povećavale posljednjih 13 godina u odnosu na skupine ratnih vojnih invalida i civilnih žrtava rata čije su naknade nekoliko navrata uvećavane. Tako smo predložili da osnovica za izračun njihovih naknada iznosi 80 posto najniže cijene rada - kazao je novinarima Drljača.

Naglašava da bi prema novom zakonu visina lične invalidnine za prvu kategoriju (oštećenje organizma 100 posto) naknada bila 40 posto od osnovice i iznosila bi oko 190 KM, a za drugu kategoriju (oštečenje organizma 90 posto) naknada je 30 posto osnovice, što znači da bi iznosila 143 KM.

- Dodatak za njegu i pomoć prve grupe kad osoba ne može samostalno obavljati osnovne životne potrebe je 100 posto od osnovice – 476 KM, a druga grupa kad djelimično može obavljati osnovne životne potrebe je 50 posto od osnovice 238 KM. Ortopedski dodatak je sedam posto od osnovice to jest 37 KM mjesečno – istakao je Drljača.

Podsjetio je da je važeći Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom mjenjan sedam puta i da je u "dobrom dijelu prevaziđen".

Zato se, umjesto tog Zakona, pristupilo izradi četiri potpuno nova zakona, uključujući i ovaj zakon o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osoba sa invaliditetom, kojim se uređuju pitanja zaštite osoba sa invaliditetom.

- Za provedbu ovog zakona u federalnom budžetu potrebno je kroz rebalans budžeta osigurati dodatnih više od 70 miliona KM, a do kraja godine 118 miliona KM – naveo je Drljača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.