open-navfaktor-logo
search
Ispravljanje nepravde
Drljača: Pripremaju se izmjene Zakona o PIO-u, čekamo mišljenje Ministarstva finansija
Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača za Faktor je naveo kako se nada da bi se u skorije vrijeme moglo očekivati da se izmjene Zakona o PIO-u nađu pred Vladom Federacije BiH.
16.02.2021. u 18:18
get url
text

Podsjećamo, demobilisani borci više od dvije godine čekaju na izmjene ovog zakona kako bi se ispravila diskriminacija prema njima kod bodovanja vojnog staža. Sadašnjim Zakonom o PIO-u borci za jednu godinu provedenu u vojsci imaju dvije godine posebnog staža, ali se za svaku godinu računa pola boda, umjesto bod, što je diskriminirajuće.

VEZANI TEKST - Ramić: Želimo znati kada će se ispraviti diskriminacija prema borcima u Zakonu o PIO-u

- Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je pristupilo izmjeni i dopuni Zakona o PIO, te smo pripremili tekst Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO-u, koji smo, radi davanja mišljenja, proslijedili Federalnom ministarstvu finansija, koje je predložilo izmjene i dopune određenih odredbi zakona. Kada su u pitanju izmjene i dopune Zakona o PIO-u, koje se odnose na demobilisane borce, odnosno, iz člana 36. Zakona o PIO-u, prilikom izračuna penzije po ovom zakonu, doći će do povećanja vrijednosti ličnog boda na jedan za svaku godinu posebnog staža - navodi Drljača.

Dodaje kako je u toku pribavljanje obaveznih mišljenja, te usaglašavanje pojedinih odredbi koje su predložene od Federalnog ministarstva finansija, te da ne može precizirati kada bi se izmjene Zakona o PIO-u mogle naći u Parlamentu FBiH. 

- Nadamo se da bi se u skorije vrijeme mogle očekivati na Vladi FBiH. Posebno napominjemo da nije riječ samo o jednoj, odnosno, predmetnoj izmjeni zakona, koja se odnosi na eventualno povećanje boda, već o nizu drugih izmjena koje su naložene presudama Ustavnog suda FBiH, kao i drugim izmjenama koje imaju za cilj olakšavanje provedbe predmetnog zakona. Dakle, radi se o veoma složenim izmjenama i potrebi da se usaglase, kako sa socijalnim partnerima, tako i sa pojedinim kategorijama čiji su interesi nerijetko suprotstavljeni - navodi Drljača. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.