open-navfaktor-logo
search
Namješta li se fotelja
Drljača šuti o konkursnoj proceduri u Zavodu Pazarić; Kratina: Neka podnese ostavku
Preispitivanje konkursnih procedura u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece u Pazariću, jedan je od usvojenih zaključaka na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Naime, na mjestu v. d. direktora Zavoda Pazarić od 5. decembra 2019. godine se nalazi Mevlida Bandić.
22.12.2020. u 09:18
get url
text

Za njeno postavljanje na tu poziciju odobrenje je dala Vlada FBiH nakon što je smijenjen direktor Redžep Salić koji je još u septembru prošle godine ukazao na kriminal i malverzacije ranijeg menadžmenta.

Drljača se nije udostojio odgovoriti na pitanja 

Sabina Ćudić, predsjednica Kluba zastupnika Naše stranka u Zastupničkom domu FBiH, na sjednici koja je održana početkom decembra je upozorila da se prema njenim saznanjima mijenja zakon i podzakonski akti kako bi se sadašnjoj v. d. direktorica Mevlidi Bandić u Zavodu Pazarić, koja nema stručnu spremu za tu poziciju, ipak namjestila direktorska fotelja.

VEZANI TEKST - Ćudić: Namješta se direktorska pozicija u Zavodu Pazarić; Čengić: Drljača, podnesi ostavku

Federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljaču smo upitali da li je tačno da se mijenja zakon i podzakonski akti kako bi se direktorska pozicija u Zavodu Pazarić namjestila Mevlidi Bandić. Jedno od naših pitanja je bilo i kako je moguće da Bandić sjedi i sada na direktorskoj poziciji kada je smijenjen Nadzorni odbor u kojem je bila, a i protiv koje je vođen disciplinski postupak u Zavodu.

Ministar Drljača se danima nije udostojio odgovoriti na naša pitanja. 

Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH ponovo je zatražena ostavka ovog ministra. Jedan od razloga je što od 4. decembra 2019. godine kada je održana tematska sjednica Zastupničkog doma FBiH o ustanovama socijalne zaštite, s akcentom na Zavod Pazarić, i kada je doneseno 18. zaključaka kako bi se stanje popravilo, do danas gotovo nijedan nije realiziran u potpunosti. 

- Nedopustivo je da se do danas nije riješilo imenovanje na direktorsku poziciju u Zavodu Pazarić. Nevjerovatno je da gotovo nijedan od 18. zaključaka koji su doneseni prije godinu  u Parlamentu FBiH nije ispoštovan. I zato smo tražili ostavku Veska Drljače jer smatramo da on kao ministar rada i socijalne politike apsolutno nije odgovorio ničemu što su bili izazovi za njegova mandata. Tu je i odgovornost drugih ministarstava, poput zdravstva, pravde, obrazovanja i nauke. Apsolutno ništa nije urađeno - kazala nam je Alma Kratina, šef Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu FBiH, i dodaje:

U februaru treba odgovoriti na neka pitanja 

- Drljača snosi najveću odgovornost. Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma FBiH su usvojeni zaključci na koje se konkretno po nekim pitanjima treba u februaru odgovoriti, a mi sada imamo ambijent u Vladi FBiH koja se zabavila sama sobom pred donošenje budžeta.

Kratina ukazuje i na očitovanje Ureda ombudsmena za ljudska prava kada je riječ o ustanovama socijalne zaštite u FBiH u čijem izvještaju stoji da ništa nije urađeno u ovoj godini.

- Ali za ministarstva rada i socijalne politike i zdravstva očigledno ništa nije obavezujuće, ni preporuka Ureda ombudsmena, niti ono što Parlament donese - zaključila je Kratina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.