open-navfaktor-logo
search
Gripa
Drljević: Preminuli, koji je bio pozitivan na virus tipa A, imao je malignu bolest krvi
Načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica kazao je da imaju još dva pacijenta kod kojih je potvrđen virus gripe tip A, podtip A(H1N1), ali je njihovo stanje dobro i stabilno 
23.01.2020. u 16:48
get url
text

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je prvi smrtni slučaj pozitivan na virus gripe tip A, podtip A(H1N1) pdm09 u ovoj sezoni.

Kako je kazao prim. dr. Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektive bolesti Kantonalne bolnice Zenica, riječ je o pacijentu K. N. (1956.) koji je bio hospitaliziran na Odjelu hematologije sa dijagnozom Non-Hodgkinov limfom.

- Influenca tipa A podtip (H1N1) kod ovog pacijenta, koji je ima malignu bolest krvi, bila je pridružena bolest, a zbog komplikacija izazvanih teškom respiratornom infekcijom, on je podlegao - objasnio je Drljević i dodao da preminuli nije bio vakcinisan.

Otkrio je da se na ovom Odjelu trenutno liječe još dva pacijenta kod kojih je potvrđen virus gripe tip A, podtip A(H1N1). Njihovo stanje je, kaže stabilno, osjećaju se dobro i bit će izliječeni.

- U redovnom ambulantnom pregledu kod mnogih osoba svakodnevno otkrivamo simptome slične gripe. Njih šaljemo na kućno liječenje, a zadržavaju se oni sa komplikacijama, najčešće su to upale pluća – dodaje Drljević.

Kaže kako je ove godine gripa u našoj zemlji poranila skoro mjesec u odnosu na prethodne godine.

- Simptomi koje oboljeli osjećaju su: glavobolja, grlobolja, visoka temperatura, kašljanje, bolovi u mišićima, curenje sekreta iz nosa, kihanje, suzne oči. Savjetovao bi da svi oni koji imaju ovakve simptome ne idu kod ljekara prvih dana, osim naravno, u situacijama jakih glavobolja, poremećaja svijesti, problema sa disanjem, iznimno visoke temperature koja prelazi 40 stepeni, te ako bolest traje duže od sedam dana. Ostanite kod kuće, mirujte, pijte tople napitke (biljni čajevi i limunada), a temperaturu "obarajte" paracetamolom. Ovo govorim iz iskustva, jer oni koji sa prvim blagim simptomima krenu u dom zdravlja, usput zaraze pet, šest osoba, a kući se vrate sa C vitaminom – kaže Drljević.

Stariji bi, dodaje, trebali uzimati još i C vitamin i eventualno aspirin, a u slučaju jakog kašlja dobro je piti sirup koji će ga smiriti i potaknuti izbacivanje sekreta. Antibiotici, navodi naš sagovornik, nisu lijek za gripu, osim u iznimnim slučajevima komplikacija, kada se otkrije upala pluća.

Kao pouzdan način prevencije gripe, istakao je vakcinisanje, naročito rizičnih grupa, kao što su hronični bolesnici i starije osobe.

- Iako u rijetkim slučajevima, i vakcinisani obole, ali su simptomi gripe tada blagi. U Hrvatskoj je ove sezone blizu 400.000 ljudi primilo vakcinu protiv gripe. Kod nas ta brojka daleko je manja, jer još uvijek vladaju antivakcinalni lobiji. Ove godine vakcina se mogla kupiti i u u apotekama po cijeni oko 20 KM, pa ko je htio mogao se vakcinisati i na taj način – naglašava Drljević.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH naveli su, kako je i pored svakodnevno otkrivenih slučajeva, aktivnost gripe i dalje niska.

- Od početka sezone gripe, Zavodu je prijavljeno ukupno 37 SARI slučajeva (teška akutna respiratorna infekcija) pozitivnih na virus gripe, koji su hospitalizirani na četiri klinike/bolnice u Federaciji BiH. SARI slučajevi prisutni su u svim dobnim grupama. Od 37 slučajeva pozitivnih na virus gripe, 35 je pozitivno na virus gripe tip A (28 na podtip A(H1N1) pdm09, jedan na podtip A(H3N2) i šest na koji nije urađena subtipizacija) i dva pozitivna na virus gripe tip B – kazali su u Službi za epidemiologiju Zavoda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.