open-navfaktor-logo
search
Problemi
Druga strana online nastave: Đaci sve više trebaju instrukcije, čak i iz maternjeg jezika
U pokušajima da se zaustavi širenje COVID-19 i tako spase životi, uvedena je online nastava u bh. školama i skraćeno je trajanje časova. U nekim kantonima imamo kombinovani model nastave u smislu da sedmicu dana đaci idu u školu, a sedmicu su online, ali samo za neke razrede. I tako već godinu, uz povremena ublažavanja.
23.04.2021. u 14:43
get url
text

Sve to je dovelo do toga da učenici traže instrukcije jer jednostavno ne mogu na online nastavi, pa ni u ovoj kombinovanoj, naučiti sve što trebaju i što će im biti od važnosti za budućnost uprkos maksimalnom trudu nastavnika.

- U posljednje vrijeme, od početka online nastave, učenici su nam se sve više obraćali da im trebaju instrukcije. I mi smo u jednom periodu i napravili instrukcije. Naši volonteri treneri, uz pomoć svojih prijatelja i kolega, su bili instruktori za to dodatno znanje za koje su učenici uskraćeni kako su ušli u online svijet – kazao nam je Eldin Ćurovac, portparol Mreže savjeta/vijeća učenika u BiH.

VEZANI TEKST - Peticija za nastavak online nastave u TK do sada ima 13.000 potpisa

Dodao je da su učenici najviše tražili i trebali instrukcije iz matematike, fizike, stručnih predmeta posebno za tehničke srednje škole, ali da su trebali i instrukcije gramatike maternjeg jezika.

Nažalost, ima i neodgovornih.

- Neki učenici su se previše opustili u online nastavi. Javljali su nam se i tražili od nas da im mi pišemo sastave – rekao je Ćurovac.

Armin Čičak, profesor i osnivač servisa "Mojprofesor.ba", kazao nam je da nisu zabilježili neki enorman porast interesa za instrukcijama.

Međutim, istakao je, primijetio je kroz razgovore sa svojim đacima da učenici puno prepisuju, zajednički rade radove, koriste se nedozvoljenim metodama, novim načinima varanja, tako da su oni koji ne žele učiti samo našli nove načine da se "provuku".

Čičak je napomenuo i da su i roditelji i djeca počeli negodovati i žele se vratiti u škole.

- Čas je skraćen na pola sata, završni razredi osnovne škole imaju pet-šest časova dnevno koje provode na kompjuteru, zadaće rade na kompjuteru, poslije se igraju na kompjuteru, nema druženja, ne izlaze. To utječe i na psihu – dodao je Čičak.

VEZANI TEKST - Poslodavci u BPK ogorčeni na Vladu: Uveli online nastavu, a rade kladionice i ugostitelji

Za roditelje, koji i sami sada daleko više vremena provode pomažući djeci u savladavanju gradiva, dodatne instrukcije znače i dodatni trošak.

Merima Bećarević, predsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, istakla je da su roditelji svjesni da kombinovani model nastave i čas od 30 minuta doprinose tome da se ne uspiju obraditi sve cjeline.

- Vjerujem da se sve više uzimaju instrukcije i dodatni časovi kako bi pripremili djecu, kako bi im pomogli da se otklone nedostaci. Sigurno će biti propusta u znanju, ne krivicom ni roditelja, ni učenika ni nastavnika. Nadam se da će nastavnici naći vremena da u narednom razredu nadoknade ono što se nije u ovom – dodala je Bećarević.

Ona je kazala da roditelji vjeruju i da će u srednjim školama imati više tolerancije kada im dođu ovi osnovci, kao i fakulteti prema srednjoškolcima.

Delila Klovo Kajić, predsjednica neformalne grupe Roditelji Goražda, kazala nam je da njenoj djeci, koja su prvi i drugi razred osnovne škole, ne trebaju instrukcije, ali prema onome šta je čula od nekih roditelja, instrukcije uzimaju srednjoškolci, najčešće za matematiku i fiziku te pripreme pred upise.

VEZANI TEKST - Vijeće roditelja pita Vladu KS: Zdravlje djece je najvažnije, na osnovu čega donosite odluke

Instrukcije koštaju 15 KM po času.

- Pojedini roditelji su zabrinuti da će zbog online nastave djeca trebati instrukcije i iz drugih predmeta iako su odlikaši. To naravno znači dodatna izdvajanja za obrazovanje djece iz budžeta roditelja koji su proteklo vrijeme znali izdvojiti novac za kupovinu opreme za praćenje nastava, osim tamo gdje su osigurale škole za pojedine kategorije – istakla je Klovo Kajić.

Dodala je da su tokom protesta 18. aprila imali dva zahtjeva, i to da djeca odmah krenu u školu, te da se donese plan za narednu školsku godinu kako djeca ne bi i tu godinu provela online.

- Bilo bi korisno da ministarstvo i škole ponude besplatnu dodatnu nastavu tokom juna za sve predmete za koje postoji iskazana potreba, a do koje je došlo zbog online škole i skraćenih časova. Dobrostojećim roditeljima nije nikakav problem platiti svojoj djeci dodatne instrukcije, ali nekim roditeljima jeste – apelovala je Klovo Kajić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.