open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Drugi put pred Vrhovnim sudom: Bivšim pravobraniocima RS-a ukupno tri godine i tri mjeseca zatvora 
Vijeće Vrhovnog suda RS-a osudilo je bivšeg zamjenika pravobranioca RS-a u Banjoj Luci Mirka Stojčinovića i njegovog pomoćnika Borislava Jeličića na ukupno tri godine i tri mjeseca zatvora zbog zluopotrebe službenog položaja.
18.10.2022. u 08:42
get url
text

Odbijene su žalbe tužilaštva i optuženih, dok je djelimično uvažena žalbe odbrane Stojčinovića, u pravnoj kvalifikaciji djela.

Kazne na koje ih je prošle godine osudio Okružni sud ostale su nepromijenjene, a kada su u ponovljenom postupku proglašeni krivima. Stojčinović je tada osuđen na dvije i po godine, a Jeličić na devet mjeseci zatvora.

Prethodno je Vrhovni sud RS-a ukinuo prvostepenu presudu iz 2020. godine kojom su nepravosnažno bili osuđeni na ukupno pet i po godina zatvora zbog višemilionske štete koja je nanesena Gradu Banja Luka. Stojčinović je tada bio osuđen na četiri i po, a Jeličić na godinu dana zatvora.

Optužbe protiv njih dvojice su se odnosile na predmete "Poljoprivredna škola", "Građa" i "Naš dom".

Optužnica je Stojičinovića teretila da je u predmetima "Građa" i "Naš dom" oštetio grad za oko 7,5 miliona KM, a da se u slučaju "Poljoprivredna škola" zajedno sa Jeličićem, a bez saglasnosti grada, odrekao tužbe i zaključio sudsko poravnanje u vezi sa pravom raspolaganja nad nekretninama ukupne vrijednosti većom od 16 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.