open-navfaktor-logo
search
Nedostaje član
Drugostepena disciplinska komisija o Gordani Tadić tek u septembru
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće) Halil Lagumdžija je prije dva dana donio odluku kojom je člana VSTV-a BiH Mahmuta Švraku isključio iz rada u Drugostepenoj disciplinskoj komisiji protiv tužene Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog skorog isteka mandata na mjesto člana VSTV-a BiH, čime mu prestaje mandat i u svim tijelima VSTV-a BiH, pa tako i u disciplinskoj komisiji.
25.08.2021. u 12:39
get url
text

Rad drugostepene disciplinske komisije u ovom predmetu faktički, do danas, nije ni počeo, a zbog zahtjeva za izuzeće članova komisije i Vijeća, podnijetog od strane tužene i njenog punomoćnika, čime je postalo neizvjesno da li bi drugostepena disciplinska komisija svoj rad u ovom postupku mogla dovršiti do isteka mandata Mahmuta Švrake. U slučaju da se to desi, tj. da drugostepeni disciplinski postupak do tada ne bude završen, sve preduzete radnje morale bi se izvesti ponovo.

VEZANI TEKST - Mahmut Švraka razriješen dužnosti člana komisije koja odlučuje o žalbi Gordane Tadić

Novi član Drugostepene disciplinske komisije u navedenom disciplinskom predmetu nije imenovan.

Naime, drugostepene disciplinske komisije sačinjene su isključivo od članova VSTV-a BiH, na način da u drugostepenoj disciplinskoj komisiji za tužioce moraju biti najmanje dva tužioca. Zahtjev potpredsjednice VSTV-a BiH Biljane Simeunović za izuzećem iz odlučivanja u ovom disciplinskom postupku predsjednik VSTV-a BiH je prihvatio. Članica Vijeća Berina Alihodžić je bila član prvostepene disciplinske komisije u navedenom postupku, zbog čega ne može biti u drugostepenoj disciplinskoj komisiji. Član Vijeća Slavo Lakić je već ranije određen za člana ove disciplinske komisije, zajedno sa članom Vijeća sudijom Mustafom Šabićem.

Od članova Vijeća iz reda tužilaca ostala je neangažovana – potencijalni kandidat za člana drugostepene disciplinske komisije u ovom predmetu jedino članica Vijeća Željka Radović. Kroz medije je plasirana informacija da je Željka Radović u ovom predmetu u sukobu interesa zbog činjenice da je njena kćerka zaposlena u Tužilaštvu BiH.

Na traženje predsjednika VSTV-a BiH Halila Lagumdžije, članica Vijeća Željka Radović se izjasnila, da, iako uvijek radi objektivno i odluke donosi nepristrasno, zbog svih dešavanja, u cilju očuvanja svog i digniteta Vijeća i izbjegavanja bilo kakve sumnje, ne želi učestvovati u radu Vijeća u vezi sa ovim disciplinskim postupkom i navela da, u svakom slučaju, odluku donosi predsjednik VSTV-a BiH.

Imajući u vidu navedeno, u situaciji kada nije moguće izabrati člana Vijeća iz reda tužilaca kojim bi se mogla izvršiti popuna upražnjenog mjesta člana drugostepene disciplinske komisije, jedino moguće rješenje je sačekati popunu Vijeća članovima koji dolaze iz reda tužilaca, što će se desiti u septembru mjesecu, saopćeno je iz VSTV-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.