open-navfaktor-logo
search
Nakon zemljotresa
Društvo Crvenog križa BiH aktiviralo humanitarni broj za stanovništvo Maroka
Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine aktiviralo je humanitarni broj 17023 čijim pozovom građani mogu donirati dvije konvertibilne marke za stanovništvo Maroka. 
09.09.2023. u 16:35
get url
text

VEZANI TEKST - Broj mrtvih u razornom zemljotresu u Maroku prešao 600, više od 300 povrijeđenih

- Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine suosjeća se sa građanima Maroka i Marokanskim Crvenim polumjesecom nakon razornog zemljotresa -  navode iz DCK BiH.

Navode i da je dostupan račun DCK BiH na koji fizička lica, pravni subjekti i svi ostali mogu uplatiti novčane donacije.

DCK BiH će djelovati na osnovu potreba Marokanskog Crvenog polumjeseca i u skladu sa smjernicama IFRC-a (Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca).

- Društvo Crvenog križa BiH poziva sve građane na solidarnost sa građanima Maroka, kojima je trenutno naša pomoć najpotrebnija- navodi se u saopćenju.

Najmanje 1.037 ljudi je poginulo, a 721 osoba je povrijeđena u snažnom zemljotresu koji je pogodio Maroko, saopćilo je u subotu Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Smrtni slučajevi u zemljotresu magnitude sedam stepeni zabilježeni su u više regiona, uključujući provincije Al Hauz i Marakeš, kao i gradove Ouarzazate, Azilal, Chichaoua i Taroudant.

- Ovo je najsnažniji zemljotres koji je pogodio ovu sjevernoafričku zemlju u posljednjih sto godina - saopćio je Nacionalni institut za geofiziku Maroka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.