open-navfaktor-logo
search
Josip Grubeša
Država mora stati iza Aluminija i pomoći mu "da se digne na noge"
Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je kako je svaki eventualni kriminal i zloupotrebe u mostarskom Aliminiju potrebno istražiti i procesuirati ako se dokažu jer BiH mora profunkcionirati kao pravna država.
01.09.2019. u 16:39
get url
text

Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je kako je svaki eventualni kriminal i zloupotrebe u mostarskom Aliminiju potrebno istražiti i procesuirati ako se dokažu jer BiH mora profunkcionirati kao pravna država.

- Mjerodavne pravosudne i druge institucije trebaju i moraju utvrditi odgovornost svih koji su svojim djelima i eventualnim zloupotrebama doveli Aluminij do duga od 400 miliona maraka i u konačnici do zaustavljanja proizvodnje. Svi koji su radili protiv zakona, zloupotrijebili položaj ili ovlasti trebaju odgovarati - izjavio je Grubeša komentirajući stanje u Aluminiju i eventualne pravosudne odluke u budućnosti s obzirom da Tužilaštvo istražuje određene osobe, a finansijska policija provjerava poslovanje.   

- "Svjedoci smo da Aluminij, jedno od najvažnijih i strateških poduzeća u BiH, prolazi kroz najveću krizu od svoga postojanja. Konačno gašenje Aluminija bi imalo nesagledive posljedice za cijelu privredu BiH, a direktne štete i izvan granica zemlje - naglasio je Grubeša.

 Smatra da država mora stati iza Aluminija i pomoći mu "da se digne na noge".

- Jedan od koraka je da se krene s jedne strane s novom stranicom i novim Aluminijem, neopterećenim problemima, s novim investitorima. A s druge da pravosuđe uključi sve relevantne i institucije i mjere i istraži sve nepravilnosti i dosadašnjem poslovanju Aluminija -  kazao je Grubeša.

 - Samo tako ćemo moći svjedočiti spasu ovog važnog preduzeća i njegovoj revitalizaciji u budućnosti, nadamo se na najbolji i održiv način - rekao je Grubeša i poručio kako se zalaže da se svaki eventualni kriminal i zloupotrebe istraže i procesuiraju ako se dokažu.

 - Važno je da BiH profunkcionira kao pravna država i pošalje poruku svima kako je sigurna pa između ostaloga i za buduća ulaganja. Naši pogledi moraju biti usmjereni prema budućnosti, a ne prošlosti kako je to nažalost, u BiH čest slučaj - zaključio je ministar Grubeša, saopćio je Ured za informiranje HDZ-a BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.