open-navfaktor-logo
search
Protekle četiri godine
Država se brani i na Ustavnom sudu BiH: Od 13 apelacija, SDA dobila devet, četiri čekaju na konačnu odluku
- Narodna skupština Republike Srpske je pokušala oteti imovinu i nadležnosti države. Šest puta napad entiteta na državu, šest puta odgovor SDA. 6:0 za nas. Svaki napad smo zaustavili - poruka je predsjednika SDA Bakira Izetebegovića.
04.08.2022. u 07:53
get url
text

VEZANI TEKST - Ustavni sud BiH: Šume nisu vlasništvo Republike Srpske već države BiH

U periodu od 2018. do 2022. godine funkcioneri SDA na različitim pozicijama u vlasti podnijeli su Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine 13 apelacija s ciljem odbrane države Bosne i Hercegovine. Od 13 samo njih četiri Ustavni sud BiH još nije razmatrao. Sve apelacije pripremio je pravni savjet SDA. 

Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a podnio je zahtjev za ocjenu kompatibilnosti člana 11. stav (2) Ustava Republike Srpske u vezi sa smrtnom kaznom.

Ustavni sud BiH donio je odluku ovaj član nije u skladu sa članom II/2. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1. Protokola broj 13 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koji se odnosi na ukidanje smrtne kazne u svim okolnostima.

Devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske podnijelo je zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu Republike Srpske: "Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike".

Ustavni sud BiH ukinuo je ovaj član Zakona jer je utvrđeno da nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine.

Sedam delegata Vijeća naroda RS-a podnijelo je zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske.

Odlukom Ustavnog suda BiH ovaj član je ukinut jer je utvrđeno da nije u saglasnosti sa članom I/1, članom III/3.b) i članom IV/4.e) Ustava Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Detalji presude o poljoprivrednom zemljištu: Protiv zakona RS-a glasalo sedam sudija, uključujući i Hrvate

Sedam delegata Vijeća naroda RS-a podnijelo je zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbe člana 2. tačke (11), (12), (20) i (21), člana 4, člana 6. stav (2), člana 8. stav (1) alineje 1) i 2), člana 10, člana 15. stav (2), člana 24, člana 25. stav (4), člana 28. stav (3), člana 30. stav (1), člana 94. stav (4) i člana 95. st. (1) i (2) Zakona o unutrašnjoj plovidbi Republike Srpske.

I u ovom slučaju Ustavni sud BiH ukinuo je navedene članove Zakona jer nisu u skladu sa Ustavom BiH.

Također, sedam delegata Vijeća naroda RS-a zatražilo je od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti Zakona o šumama Republike Srpske.

Ustavni sud BiH je utvrdio da osporene odredbe Zakona o šumama RS-a, u dijelu koji glasi "u svojini Republike" nisu u skladu sa čl. I/1, III/3.b) i IV/4.e) Ustava Bosne i Hercegovine. Narodnoj skupštini RS-a naloženo je da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana dostavljanja odluke usklade osporene odredbe.

Dvadeset i četiri zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podnijela su zahtjev za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u vezi sa dodjelom koncesija za gradnju HE na rijeci Drini. Ustavni sud BiH je utvrdio da postoji spor u vezi sa odlukama o koncesijama u pogledu koncesionog dobra i nadležnosti za njihovo donošenje koje je donijela Republika Srpska, te nalažio Komisiji za koncesije BiH da u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja ove odluke riješi sporna pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske nastala u vezi s dodjelom koncesija. Do tada, daljnji postupak po zahtjevu 24 člana Zastupničkog doma BiH se odlaže.

VEZANI TEKST - Ustavni sud BiH odlučio po Džaferovićevoj apelaciji: Dva zakona RS-a privremeno van snage, hoće li Schmidt reagirati

 

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 12. stav (2) i (4) Pravila službe Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine br. 06-02-3-4958/12 od dana 28.12.2012. godine.

Odlučujući po ovom zahtjevu, Ustavni sud BiH je utvrdio da osporene odredbe nisu u skladu sa članom II/3.f) i g) Ustava Bosne i Hercegovine i čl. 8. i 9. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ministru odbrane BiH je naloženo da, u skladu sa članom 61. stav (4) Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, najkasnije u roku od tri mjeseca od objavljivanja ove odluke u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine usaglasi član 12. st. (2) i (4) Pravila službe u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine broj 06-02-3-4958/12 od 28. decembra 2012. godine sa članom II/3.f) i g) Ustava Bosne i Hercegovine i čl. 8. i 9. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. 

Sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske zatražilo je ocjenu ustavnosti Zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud BiH je ukinuo Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika jer je utvrđeno da osporeni Zakon nije u skladu sa čl. I/2. i III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine.

Petnaest zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta BiH podnijelo je zahtjev za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Ustavni sud BiH utvrdio je da postoji spor u vezi s aktima koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, da oni nisu u skladu sa Ustavom BiH te je ukinuo osporene odredbe i to: tačke 17, 18, 19. i 20. Deklaracije o ustavnim principima, tačke 4. i 5. Zaključaka u vezi Informacije o pravosudnim institucijama BiH, tačke 4. i 5. Zaključaka u vezi s Informacijom o prijenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i sigurnosti, tačke 5. i 6. Zaključaka u vezi s Informacijom o prijenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, te tačke 2. i 3. Zaključaka u vezi s Informacijom o prijenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH.

VEZANI TEKST - Šest delegata u Domu naroda BiH traži ocjenu ustavnosti Zakona o imovini u RS-u

 

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske. Ustavni sud BiH privremeno je stavio van pravne snage osporeni Zakon do donošenja konačne odluke.

Također, Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo. Ovaj predmet još nije riješen.

Delegati kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH podnijeli su zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske. Ovaj predmet još nije riješen.

VEZANI TEKST - Schmidt suspendirao Zakon o imovini RS-a do odluke Ustavnog suda BiH

 

Visoki predstavnik Christian Schmidt posegnuo je za bonskim ovlastima i u aprilu suspendirao Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS-a. On je privremeno suspendirao ovaj zakon, sve dok Ustavni sud BiH ne donese odluku o ovom zakonu. Odluka je stupila na snagu odmah.

Sedam delegata Vijeća naroda RS-a podnijelo je zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 7, člana 8, člana 9. stav (3), člana 19, člana 22, člana  30. stav (1) tačka 6), 7), 8), 9), 10, 13) i 14), člana 33. stav (1) tačka 5), 6), 7) i 8) i stava (2), člana 37, člana 48. stav (1) tačka 3) i stav (2) i člana 50.  Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju.

Ustavni sud BiH još nije riješio ovaj predmet.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.