open-navfaktor-logo
search
Nezakonito boravio
Državljanin Bangladeša protjeran iz BiH
Služba za poslove sa strancima je danas prisilno udaljila državljanina Bangladeša koji je nezakonito boravio u Bosni i Hecegovini, čime je započela proces prisilnih udaljenja i u Bangladeš.
22.03.2023. u 09:03
get url
text

Ova aktivnost je realizovana nakon uspješno ostvarene saradnje sa vlastima Bangladeša koja se odnosila na postupke utvrđivanja identiteta i izdavanja putnih listova, a koja je intenzivirana tokom posjete predstavnika nadležnih organa Bangladeša Službi u februaru ove godine, saopćeno je iz Službe.

Sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo je realizovano prisilno udaljenje, a službenici osiguranja i pratnje Službe ovu osobu će pratiti do Bangladeša, gdje će biti predata nadležnim organima. Državljanin Bangladeša je prije udaljenja bio smješten pod nadzor u Imigracioni centar Službe.

Prisilno udaljenje provedeno je u skladu sa EU standardima i procedurama, s obzirom na to da je Služba za poslove sa strancima u ranijem periodu, jačajuči svoje kapacitete, organizovala obuku za službenike osiguranja i pratnje iz oblasti provođenja prisilnog udaljenja, kako uz podršku FRONTEX-a, tako i uz podršku Joint Coordination Platform (JCP), što će se nastaviti i u narednom periodu.

Imajući u vidu da je efikasno upravljanje migracijama važan preduvjet nastavka evropskog puta Bosne i Hercegovine, Služba za poslove sa strancima će u narednom periodu svoje djelovanje usmjeriti na procese povratka i readmisije kao važnog elementa sveobuhvatne imigracione politike, dodaje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.