open-navfaktor-logo
search
Prijetnja sigurnosti
Državljanin Iraka deportovan iz BiH u Njemačku: Organizirao lanac krijumčarenja ljudima
Iz Bosne i Hercegovine je u srijedu u Njemačku protjeran i deportovan S. J., državljanin Iraka, nakon što mu je Služba za poslove sa strancima u prethodnom periodu izrekla mjeru protjerivanja.
15.07.2021. u 15:38
get url
text

- Radi se o jednom od glavnih organizatora lanca krijumčarenja ljudima na cjelokupnoj zapadno-balkanskoj ruti od Turske do zemalja EU-a i koji je okarakterisan da predstavlja prijetnju javnom redu i sigurnosti BiH - saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Inspektori Službe za poslove sa strancima su u prethodnom periodu, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom, duži vremenski period preduzimali sve neophodne operativne mjere i radnje, te uspjeli pronaći ovo lice na području Sarajeva.

Razmjenom informacija obavješteni smo od strane EUROPOL-a i INTERPOL-a da je za njega zainteresovano nekoliko evropskih država, među kojima je i SR Njemačka koja ga je nakon što su završeni svi postupci pred organima BiH, preuzela kako bi sprovodila dalje istrage u vezi organizovanja lanca krijumčarenja ljudima.

Ovakve i slične aktivnosti će i u narednom periodu biti glavni prioriteti u radu Službe koja će u saradnji kako sa drugim nadležnim sigurnosnim organima u BiH, tako i međunarodnim organima, preduzimati aktivnosti koje imaju za prioritetni cilj otkrivanje i sprečavanje krijumčarenja ljudima, te samim tim davanje doprinosa zaštiti ukupne sigurnosti građana na ovom području.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.