open-navfaktor-logo
search
Predložili odluku radi ekonomičnosti
Državna agencija donira namještaj, klime, alarme, kamere firmi kojoj su plaćali najam
AUTOR: M. R. S.
07.06.2024. u 07:40
get url
text
Sjedište Agencije za statistiku BiH
Sjedište Agencije za statistiku BiH
Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine predložila je odluku kojom donira svoj namještaj, klime, alarme, kamere firmi kojoj su plaćali najam prostorija.
Radi se o firmi Projekt Sarajevo čije su prostorije u sarajevskoj ulici Ferhadija iznajmljivali godinama unazad za smještaj dijela zaposlenih.
Prema izvještaju državnog Ureda za reviziju za 2022. godinu, za zakup tih prostorija su mjesečno plaćali 17.690 KM.
Ugovor je istekao s 1. decembrom prošle godine i izabran je novi zakupodavac. Predloženu odluku pravdaju ekonomičnošću.
- Aneksom ugovora (novi) zakupodavac Benis doo preuzima obavezu da sve kancelarije opremi kancelarijskim stolovima, ormarima i ostalom pratećom opremom. Agencija u prethodnom prostoru posjeduje ormare i stolove, za koje nema skladišni prostor za smještaj, a firma Projekt doo pristaje da joj Agencija donira stolove, ormare, sigurnosni sistem i ostale uređaje i opremu – piše u obrazloženju nedavno predložene odluke o prenosu prava vlasništva, odnosno donaciji.
Navode da se rukovode "principima ekonomičnosti, efikasnosti i efektivnosti".
- Troškovi transporta, skladištenja stolova i ormara, sigurnosnog sistema i ostalih uređaja i opreme, koji nemaju knjigovodstvenu vrijednost s obzirom na njihovu starost: veći dio opreme datira iz 2007. i 2008. godine - donacija i sporazum o ustupanju stalnih sredstava na trajno korištenje od Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine. Namještaj je već jednom preseljavan sa lokacije Muvekite na lokaciju Ferhadije, te novo preseljenje osim dodatnih troškova dovodi u pitanje kvalitet istog nakon druge selidbe, s obzirom na starost namještaja – piše u obrazloženju.
U nastavku možete pogledati šta je tačno predmet donacije.
Odluka o donaciji
Odluka o donaciji
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.