open-navfaktor-logo
search
Jedinstvo
Državni i entitetski sindikati potpisali sporazum: Umjesto političkih poslušnika trebaju nam profesionalci
Predstavnici Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine (SDSZ), Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH (SUFBiH) i Sindikata uprave Republike Srpske (SURS) potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o saradnji u procesima reforme javne uprave Bosne i Hercegovine.
27.12.2023. u 14:31
get url
text

Predsjednik SUFBiH Samir Kurtović je izjavio nakon potpisivanja da taj sporazum predstavlja jasnu poruku svim politikama u BiH o jedinstvu sindikata, posebno kada je u pitanju reforma javne uprave.

Poručio je da tih reformi ne može biti bez ovih sindikata koji broje više od 25.000 članova i imaju dugu saradnju, koja je ojačana ovim sporazumom.

Kurtović je pozvao predstavnike državnih i entitetskih institucija da ozbiljno shvate pokazano jedinstvo sindikata koji će štiti prava radnika.

Predsjednik SURS Božo Marić istakao je da se predstavnici sindikata trebaju potruditi da kroz reformu javne uprave bude stvorena uprava sposobnih, a ne podobnih.  

Dodao je da nam umjesto političkih poslušnika trebaju profesionalci koji će adekvatno obavljati svoje poslove, ali i biti adekvatno plaćeni za to.

Predsjednik SDSZ Radenko Mirković naveo je da je današnji sporazum poruka svim sindikatima u BiH o potrebi udruživanja i jedinstva oko svih pitanja. 

Naglasio je da Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH jedini u Evropi nema potpisan kolektivni ugovor te da se nadaju da bi u 2024. mogli potpisati prvi takav ugovor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.