open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Državni ministri u četvrtak o razrješenju Mirsada Vilića i Muamera Bandića, hoće li "pasti" plinovodi
Nova redovna sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zakazana je za četvrtak, 24. novembar, a na dnevnom redu kojeg je predložio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, nalazi se više od 110 tačaka.
23.11.2022. u 07:37
get url
text
Sjednica Vijeća ministara BiH
Sjednica Vijeća ministara BiH

Veći broj akata je bio i na prošloj sjednici, ali nije usvojen pa je sada planiran drugi krug glasanja. Neki od takvih su izmjene i dopune Odluke o vizama, kao i tačka koja se odnosi na nacrte osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma s Hrvatskom o izgradnji plinovoda "Južna interkonekcija", ali i sporazuma sa Srbijom o izgradnji plinovoda "Nova istočna interkonekcija". 

VEZANI TEKST - Obiman dnevni red VM: Pred ministre se opet "gura" plinovod ka Srbiji, predloženo davanje bh. državljanstva Barbarezu

Ranije je ukazivano da plinovod prema Srbiji nema sve potrebne saglasnosti, a njime bi ruski plin još jednim smjerom ulazio u BiH, čime se ne smanjuje utjecaj od ruskog plina, što je politika EU-a. Kritikovano je što se pod istom tačkom stavlja i ovaj i plinovod "Južna interkonekcija" koji ima potrebne saglasnosti.

Da bi akt bio usvojen u drugom krugu potrebno je da za budu bar po dva člana iz svakog konstitutivnog naroda.

Pred ministrima bi se trebao naći zahtjev za razriješenje sa dužnosti direktora Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine. Direktor ove agencije je Muamer Bandić, koji je izabran za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo.

Tu je i zahtjev Mirsada Vilića za razrješenje s dužnosti direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine zbog ispunjavanja uvjeta za penziju.

Istovremeno, kao posebna tačka dnevnog reda ni ovaj put nije planirano imenovanje čelnika policijskih agencija, među kojima i Vilićevog nasljednika, iako je Nezavisni odbor prije četiri mjeseca okončao proceduru rangiranja kandidata.

Na dnevnom redu u četvrtak trebao bi se opet naći Nacrt zakona o vanjskim poslovima BiH, koji je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ocijenilo jednim od strateških. Nacrt ovog zakona je bio predložen i za prošlu sjednicu.

Među novim zakonima koji je planiran za dnevni red je i nacrt zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH.

S druge strane pred ministrima bi se trebalo naći i niz tačaka koje su zastarjele kao što je utvrđivanje godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2021. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.