open-navfaktor-logo
search
Šesti put
Državni službenici ispred PSBiH: Traže kolektivni ugovor, veće plaće i usvajanje budžeta
Zaposleni u državnim institucijama ponovo su se okupili ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), poručujući da se na njihovom materijalnom položaju ne radi već 13 godina. Posebno ih zabrinjava to što ih javnost poistovjećuje s ministrima i parlamentarcima, dok se, kako kažu, bore za golu egzistenciju.
27.06.2022. u 12:15
get url
text

Radnici državnih institucija Bosne i Hercegovine danas su ponovo mirnim protestom u Sarajevu, tražeći potpisivanje kolektivnog ugovora, više plaće i usvajanje budžeta.

Kako je poručeno, vlast već godinama nad njima provodi teror.

Predsjednik Samostalnog sindikata službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine Salih Karčić je napomenuo da šesti put organiziraju proteste.

- Jedina smo država u Evropi u kojoj vlada nema potpisan kolektivni ugovor s državnim službenicama. Mora se ubrzati potpisivanje kolektivnog ugovora jer time postajemo partneri i dobijamo pravnu zaštitu. Ovako mi ne postojimo, mi smo udruženje građana koje niko ništa ne pita - podsjetio je.

Kazao je da traže i usvajanje budžeta.

- Tražimo usvajanje budžeta. Tražimo da se osnovica i koeficijenti usklade s troškovima života. Potrošačka korpa za četveročalnu porodicu je 2.400 KM, a dvije trećine zaposlenih u državnim institucijama ne može preživjeti s ovim primanjima. Osnovna plaća radnicima je 475 KM - istakao je Karčić.

Istakao je da se posljednjih 13 godina nad radnicima državnih institucija provodi klasični teror.

- Mi 13 godina nemamo povećanje osnovice plaće - dodao je.

Prema njegovim riječima, sindikalisti su se pismeno obraćali i ambasadama stranih država, ali da nikad niko nije odgovorio.

Podsjetio je da su oni samo radnici te da nemaju status poput parlamentaraca i ministara, za koje je naveo da su plaćeni i do 9.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.