open-navfaktor-logo
search
Trg BiH
Državni službenici protestovali zbog dugogodišnjeg urušavanja državnih institucija
Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine danas je na Trgu BiH održao proteste zbog, kako su saopćili, dugogodišnjeg projekta urušavanja državnih institucija.
10.03.2022. u 12:45
get url
text

Kao razloge oko 200 protestanata su naveli i nepotpisivanje kolektivnog ugovora koji zaposlene u institucijama na državnom nivou dovodi u veoma nesigurnu pravnu poziciju, kao i neusvajanje budžeta za 2022. godinu, te enormno visoka primanja zastupnika u Parlamentarnoj skupštini, od 6.000 KM do 9.000 KM mjesečno.

Istakli su da zaposleni u državnim institucijama na nižim nivoima vlasti imaju 25 do 35 posto veće plaće za isti posao koji obavljaju u odnosu na zaposlene u institucijama na državnom nivou.

{$galerijaFotografija}

- Mi ponovo protestujemo i ponovo ćemo protestovati. Ovaj put smo na prvo mjesto stavili da protestujemo zbog dugogodišnje realizacije urušavanja državnih institucija. Mi smo to ponavljali tokom nekoliko protesta, nije imalo efekta i onda smo uputili pismo prema ambasadama- engleskoj, američkoj, njemačkoj, francuskoj, Evropskoj Uniji i ostalim. Niko ništa nije odgovorio, nije se udostojio ni da nas pozove, ni da odgovori. Uputili smo molbu i očekujemo reakciju – rekao je na današnjem protestu Salih Karčić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH.

Kako je naveo, druga tačka je nepotpisivanje kolektovnog ugovora.

- Jeste da se ponavljamo, ali šta drugo reći, nego ponovo reći da smo mi jedina zemlja u Evropi, koliko ja znam, a dalje se nisam raspitivao, u kojoj državni službenici i zaposlenici nemaju potpisan kolektivni ugovor sa svojim poslodavcem, što je za nas formalno pravno Vijeće ministara BiH, mada su nama poslodavci i Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH i Zastupnički dom. Svi nam određuju tu sudbinu. To je vrlo bitno stalno napominjati, jer poslodavac, bez obzira što smo mi dostavili kolektivni ugovor u decembru 2019. godine, ne reaguje na naše molbe, upite, na kolektivne ugovore u ladicama i stoji i čeka. Protestujemo zbog neusvajanja budžeta za 2022. godinu. Ponovo ide privremeno finansiranje i ponovo ide ista šema. Minimalni troškovi, ne mogu se realizovati kapitalni zadaci, ne mogu se realizovati projekti. Sav taj novac koji ostane, on se po uhodanoj dosadašnjoj šemi prebacuje na entitete - zaključio je Karčić.

0J4A4684.JPG
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.