open-navfaktor-logo
search
Drugi način borbe
Državni službenici tužit će Vijeće ministara BiH zbog prijevoza, a to je samo početak
Članovi Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine pripremaju grupnu tužbu protiv Vijeća ministara BiH zbog naknada za prijevoz.
28.09.2021. u 08:02
get url
text

Kako je kazao Salih Karčić, predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, ovo je samo prva tužba jer im, dodao je, ne preostaje drugi način borbe s obzirom na to da Vijeće ministara ignorira njihove zahtjeve.

- Pripremamo tužbe za prijevoz. Postoji odluka o prijevozu kojim je ukinut gradski prijevoz. Po Zakonu o radu svaki zaposlenik ima pravo na naknadu za troškove prijevoza, ali u odluci je to ukinuto i uvedeno po kilometrima. U Sarajevu mjesečna karta košta 53 KM, a neko će, naprimjer, dobiti samo 16 KM jer se računa po kilometrima. S obzirom na to da kao Sindikat nemamo potpisan kolektivni ugovor i nismo u mogućnosti tužiti kao Sindikat, ići će grupna tužba ljudi kao zaposlenika – dodao je Karčić.

VEZANI TEKST - Zaposleni u državnim institucijama izašli na proteste: "Dala bih ja njima da prežive sa 475 KM"

Istakao je da analiziraju podnošenje tužbe za "šutnju administracije" kada je u pitanju kolektivni ugovor.

Problem nepotpisivanja kolektivnog ugovora između Sindikata i Vijeća ministara istaknut je i na protestima ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća minsitara BiH održanim prošle sedmice. Tada su zaposleni u institucijama BiH kazali da su prije dvije godine poslali Vijeću ministara prijedlog koletivnog ugovora, ali da se niko nije očitovao niti imaju ikakvog kontakta sa nadležnim iz Vijeća ministara.

Tada su kao problem naveli i to što im osnovica za plaće nije povećana proteklu deceniju zbog čega im je ugrožena egzistencija. Najavili su da će "tužiti sve što se može tužiti", kao i štrajk.

- Za mjesec, mjesec i po će biti novi protesti – rekao je Karčić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.