open-navfaktor-logo
search
Sjednica o Ukrajini
Državni zastupnici traže isključenje Rusije iz PIC-a i vizni režim za ruske diplomate
Na današnjoj hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj se raspravljalo o "postupanju bh. institucija po pitanju agresije Ruske Federacije na Ukrajinu" usvojeno je nekoliko zaključaka općom većinom. S obzirom da nije bilo entitetske većine, svi zaključci idu u drugi krug glasanja.
04.03.2022. u 14:49
get url
text

Državni zastupnici podržali su zaključak zastupnice SBB-a Edite Đapo upućen svim zemljama članicama Vijeća za provedbu mira (PIC) da hitno suspenduju Rusiju iz ovog tijela, jer kao zemlja koja je izvršila agresiju na Ukrajinu ne može implementirati mir u BiH. Usvojen je i zaključak predsjedavajućeg Doma Denisa Zvizdića (NiP) da bez odlaganja Vijeće ministara BiH izdvoji iznos od 250.000 eura za pomoć građanima Ukrajine.

Usvojena je i Rezolucija o osudi agresije Ruske Federacije na Ukrajinu koju je predložio Klub SDA, te zaključci da Vijeće ministara BiH produži period bezviznog boravka državljana Ukrajine u BiH sa 30 na 90 dana, da omogući ulazak državljana Ukrajine u BiH sa ličnim kartama, da raskine sporazum o bezviznom režimu sa Ruskom Federacijom sklopljen 2013.

- Neophodno je uvesti vizni režim za nosice diplomatskih pasoša Ruske Federacije, uzimajući u obzir mogućnost agenata Putinovog režima da koriste ovu privilegiju s ciljem poduzimanja poteza protiv Bosne i Hercegovine - pojašnjeno je.  

Bez dovoljno entitetske podrške bio je i prijedlog dopredsjedavajuće Doma Borjane Krišto koja je predložila zaključak kojim bi Zastupnički dom podržao Rezoluciju Evropskog parlamenta od 1. marta o ruskoj agresiji na Ukrajinu kao i Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Ukrajini i daje podršku institucijama Evropske unije u aktivnostima u odgovoru na invaziju Rusije na Ukrajinu.

VEZANI TEKST - Đonlagić: BiH ima politički stav o agresiji na Ukrajinu, raspravljajmo kako im pomoći

Sjednici je prisustvovalo 29 zastupnika. Trinaest zastupnika stranaka iz Republike Srpske nije došlo jer smatraju da je "sjednica sazvana kako bi se produbila kriza u Bosni i Hercegovini".

Zahtjev za održavanje hitne sjednice osim Denisa Zvizdića iz Naroda i pravde potpisali su i zastupnici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut, SDP-a Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Miladina i Zukan Helez te Nezavisnog bloka Aida Baručija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.