open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo pravde
Državni zatvor: Prvi zatvorenici u Vojkoviće bi mogli tek sredinom naredne godine
Vijeće ministara BiH zadužilo vršitelja dužnosti upravnika Zavoda da dostavi Pravilnik o unutarnjoj organizaciji na suglasnost i druge podzakonske akte za funkcioniranje zatvora najdalje do 15. septembra. 
31.08.2019. u 07:42
get url
text

Marko Vujević nedavno je imenovan za vršitelja dužnosti upravnika Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, odnosno državnog zatvora u Vojkovićima. On je imenovan  do završetka konkursne procedure za izbor i imenovanje upravnika Zavoda, a najduže na period od tri mjeseca.  

Osim toga, kako objašnjavaju u Ministarstvu pravde BiH, potrebno je poduzeti još niz koraka nužnih za faktičko stavljanje Zatvora u funkciju.

- Jedan od zadataka na kojemu sada intenzivno radi vršitelj dužnosti upravnika odnosi se na pripremu Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Nakon izrade Pravilnika, potrebno je pribaviti mišljenja nadležnih institucija, kao i suglasnost od strane Vijeća ministara. Nakon usvajanja sistematizacije, potrebno je četiri do pet mjeseci za provođenje procedure prijema zaposlenih, odnosno raspisivanje konkursa, prijem osoblja i obuku zaposlenih za rad u takvoj jednoj instituciji, kako bi zatvor stvarno mogao početi s radom - rečeno je Faktoru u Min istarstvu pravde BiH. 

Na upit kada će biti donesena sistematizacija radnih mjesta, koliko bi zatvor trebao imati radnika i kada bi mogao biti raspisan konkurs za njihov prijem, u Ministarstvu kažu da je Vijeće ministara BiH zadužilo vršitelja dužnosti upravnika Zavoda da dostavi Pravilnik o unutarnjoj organizaciji na suglasnost i druge podzakonske akte za funkcioniranje zatvora najdalje do 15. septembra. 

- Tačan broj radnika predviđenih sistematizacijom će biti poznat nakon što se izradi i potvrdi spomenuti Pravilnik. Raspisivanje konklursa za radna mjesta bit će moguće nakon što Vijeće ministara usvoji Pravilnik - kažu u Ministarstvu. 

Ako svi navedeni koraci budu tekli prema planu, te ukoliko ne bude dodatnih odugovlačenja s davanjem potrebnih suglasnosti, dodaju da će Zavod prve zatvorenike primiti  sredinom 2020. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.