open-navfaktor-logo
search
Program rada za 2023.
Državni zatvor traži 1,6 miliona KM za humaniji tretman zatvorenika, planira drugu osmatračnicu, nema ni prve
Zavod za izvršenje krivičnih sankcija BiH, odnosno državni zatvor, za iduću godinu traži 800.000 KM za izgradnju druge osmatračice i pristupnog puta, a izgradnja prve osmatračnice, za koju im je ove godine odobren novac, još nije počela.
07.11.2022. u 20:54
get url
text

- U Nacrtu programa rada za 2023. godinu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine je planirana izgradnja druge osmatračnice i pristupnog puta. Početak izgradnje će zavisiti od toga da li će budžet za narednu godinu biti na vrijeme usvojen.

Izgradnja prve osmatračnice je kapitalni projekat i planiran je u budžetu za 2022. godinu. Tenderska procedura je okončana, te se početak radova očekuje u 2022. godini dok bi završetak izgradnje trebao biti u 2023. godini – odgovoreno je prije nekoliko dana iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine čija je izgradnja koštala skoro 40 miliona eura.

VEZANI TEKST - Zašto bh. Alkatraz nema osmatračnicu: Zatraženo pola miliona maraka za njenu izgradnju

Kako je navedeno u programu rada, cilj izgradnje osmatračnice, za koju traže 710.000 KM, i pristupnog puta, za koji treba 90.000 KM, jest osiguranje sigurnosti, sprečavanje bjekstva ili pripremanja nekih drugih krivičnih djela.

Programom rada za iduću godinu državni zatvor treba i oko 1,6 miliona KM za humaniji tretman zatvorenika pod pojačanim nadzorom. Pod pojačanim nadzorom se podrazumijeva posmatranje i češća kontrola noću i danju, a izvršava se na način da ne remeti svakodnevne aktivnosti.

Osim toga, za unapređenje tretmana zatvorenika planirali su 4,2 miliona KM, a za ažurno postupanje sa žalbama i drugim podnescima 3,3 miliona KM.

Ukupno Zavodu u idućoj godini treba oko 16,8 miliona KM, od čega su kapitalna ulaganja oko dva miliona KM, a ostalo su tekući izdaci.

- Zavod obavlja procjenu i klasifikaciju zatvorenika u cilju postizanja uspješnog tretmana. Zavod osigurava zakonito izvršenje programiranja i koordinacije odgojnog rada i ispitivanja ličnosti zatvorenika, nakon čega izrađuje odgovarajući program tretmana za svakog zatvorenika – piše u nacrtu programa rada.

U državnom zatvoru pažnja se posvećuje kvalitetu života zatvorenika. Prema izvještaju o radu za prošlu godinu, Zavod, koji je namijenjen osobama optuženim ili osuđenim za ratne zločine, korupciju visokog nivoa, te organizovani kriminal i slično kvalifikovane zločine, između ostalog ima službe tretmana, zdravstvene zaštite, službu za radni angažman za koji se zatvorenicima redovno plaća naknada.

- Zatvorenicima je omogućen rad u skladu s njihovim psihofizičkim sposobnostima, stručnoj spremi i mogućnostima Zavoda. U slučaju potrebe, Zavod organizira nastavu za opće i stručno obrazovanje i osposobljavanje. Prilikom određivanja vrste posla, Zavod vodi računa i o želji zatvorenika da rade određeni posao. Zavod vodi računa da mjere zaštite na radu pritvorenika i zatvorenika odgovaraju zaštiti na radu u preduzećima u kojima se obavljaju slični poslovi – piše u izvještaju.

VEZANI TEKST - Radna terapija u državnom zatvoru: Ratni zločinac pomaže u njezi zatvorenika, diler radi u kuhinji

Zavod osigurava uvjete za zadovoljavanje vjerskih potreba zatvorenika, koji imaju pravo i da se informišu o novostima u svijetu putem štampe, radija, televizije i na drugi pogodan način, o čemu se brine upravnik Zavoda.

- Smještaj pritvorenika i zatvorenika u Zavodu u skladu je sa propisanim higijenskim uvjetima i mjesnim klimatskim prilikama. Pritvorenici i zatvorenici imaju pravo na liječenje, popravku i vađenje zuba, te hospitalizaciju – dio je izvještaja.

Pažnja se posvećuje i zatvorenicima koji su strani državljani pa zavodska kuhinja, u skladu s mogućnostima, osigurava uvjete u pogledu njihovih prehrambenih zahtjeva zatvorenika.

- S ciljem što većeg razumijevanja problema i kulturnog porijekla zatvorenika stranih državljana, te pomoći da oni uspješnije rješavaju sve svoje probleme u Zavodu, upravnik Zavoda razmatra i raspoređuje određeni broj zavodskih službenika na intenzivniji rad sa stranim zatvorenicima, te im u tom pravcu osigurava više specijaliziranu stručnu obuku, kao što su: učenje stranih jezika, kulture, običaja ili drugih pitanja koja se pojavljuju u vezi s određenom grupom zatvorenika stranih državljana – piše u izvještaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.