open-navfaktor-logo
search
Problemi
Državni zatvor u manjku 1,8 miliona KM, moraju štediti
Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine, odnosno državnom zatvoru, nedostaje 1,8 miliona KM jer Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zbog nerada nije još usvojilo odluku o preraspodjeli ovog novca. 
05.12.2021. u 07:41
get url
text

Rezultat toga je da zavod štedi na plaćanju obaveza.

Odluka o preraspodjeli novca je neophodna jer nije usvojen budžet institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu i sve je na bazi privremenog finansiranja. To znači da institucije na raspolaganju imaju samo onaj novac koji su imale prošle godine i isključivo za one namjene za koje im je novac bio odobren prošle godine.

Iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine su skrenuli pažnju da je državnom zatvoru trebalo 1,8 miliona KM za oktobar, novembar i decembar i to za plaće i naknade, hranu i lijekove, plaće radno angažiranim zatvorenicima, ugovore o djelu za doktore, te za bolničko liječenje zatvorenika i pritvorenika.

VEZANI TEKST - Radna terapija u državnom zatvoru: Ratni zločinac pomaže u njezi zatvorenika, diler radi u kuhinji

Na pitanje da li to znači da državni zatvor ne izmiruje plaće i ostale osnovne potrebe, iz Ministarstva pravde BiH su nam dogovorili da je Zavod restriktivnim načinom trošenja novca, kojeg imaju na raspolaganju, maksimalno smanjio potrošnju kako bi izmirio osnovne obaveze.

- Zavod štedi na plaćanju onih obaveza koje nisu prioritet u odnosu na one koje ne trpe odlaganje. Prema tome, obaveze ostaju neplaćene, kao što stoji i obaveza plaćanja za ono što je zbog nedostataka sredstava na ovim stavkama stavljeno u drugi red prioriteta – odgovor je Ministarstva pravde.

Na čemu tačno moraju štediti pitali smo i upravnika Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine Sinišu Perkovića, ali odgovor dva dana nismo uspjeli dobiti jer je bio na seminaru.

Iz Ministarstva pravde BiH su dodali da su trošovi zavoda znatno veći od onih koji su im bili odobreni budžetom za 2020. godinu pa je odluka o preraspodjeli novca sa računa Ministarstva pravde nužna za normalno funkcioniranje državnog zatvora i ispunjavanje zakonom propisanih obaveza.

Državni zatvor, koji se nalazi u Vojkovićima, otvoren je u julu prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.