open-navfaktor-logo
search
Nisu svi isti
Državnom službeniku i do 15.000 KM otpremnine za odlazak u penziju, trgovcu nerijetko samo "mahanje"
Otpremnine za odlazak u penziju ne dobijaju samo parlamentarci, ministri i savjetnici. Zakoni o plaćama koji su na snazi u Bosni i Hercegovini omogućavaju isplatu ovog prava i državnim službenicima i namještenicima i to u nezanemarivom iznosu. S druge strane, radnik u privatnom sektoru ovisi o kolektivnom ugovoru i dobroj volji svog poslodavca jer Zakon o radu FBiH, naprimjer, ne regulira pitanje otpremnina za odlazak u penziju.
30.04.2022. u 14:07
get url
text
Kasirka

Poređenja radi, nekvalificirani radnik u organima vlasti u FBiH ima pravo na oko 3.000 KM otpremnine kada ode u penziju. Radnik u trgovini ima pravo na oko 2.200 KM. Razlika je veća kada se porede stručni saradnici, stručni savjetnici, sa zaposlenim u privatnom sektoru. Pri tome nije neznano ni organiziranje prigodnog ispraćaja u državnoj službi. 

VEZANI TEKST - Zastupnici PSBiH odlučili smanjiti otpremnine nakon što su se skoro svi iz aktuelnog saziva penzionisali

Zakon o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine propisao je da otpremnina za odlazak u penziju iznosi šest neto plaća zaposlenog ili šest prosječnih neto plaća u Bosni i Hercegovini u prethodnoj godini ukoliko je to za zaposlenika povoljnije. Prosječna neto plaća u 2021. godini u BiH iznosila je 998 KM, što znači da je zaposlenim u državnim institucijama zagarantovano oko 6.000 KM otpremnine.

Nadalje, kada se pomnoži osnovica za obračun plaća s koeficijentima, dobije se podatak da stručni saradnik u institucijama na državnom nivou ima više od 6.700 KM otpremnine, stručni savjetnik minimalno 9.300 KM, brigadni general 17.000 KM... Taj iznos je i veći jer se na osnovnu plaću dodaje minuli rad. Ova "cifra" bi mogla ubuduće biti i veće jer je planirano da osnovica za obračun plaće bude povećana. Isplata otpremnine je obavezna što pokazuju i primjeri kada je iz tekuće rezerve budžeta tražen novac u ove svrhe. 

Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH propisao je pet neto plaća zaposlenog kao iznos otpremnine za odlazak u penziju. Tako stručni savjetnik u institucijama FBiH ima minimalno 6.700 KM, stručni saradnik 6.100 KM, radnik sa srednjom stručnom spremom 4.200 KM...

VEZANI TEKST - Državni službenici u FBiH traže isplatu naknade za prijevoz i za vrijeme dok su radili od kuće

Zaposleni u trgovini dobije oko 2.200 KM, ako ima sreću pa poslodavac poštuje kolektivni ugovor. Negdje ne dobiju ništa osim pozdrava nakon 40 godina rada.

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine, kazala je da radnici u ovom sektoru po kolektivnom ugovoru dobiju tri plaće koje su imali. Dodala je da je prosječna plaća u trgovini 750 KM.

- To je mizeran iznos u odnosu na javni sektor. Ali problem je s primjenom kolektivnog ugovora. Ima poslodavaca koji odbijaju primjenu tvrdeći da se na njih ne odnosi kolektivni ugovor jer nisu u Udruženju poslodavaca. Tražili smo od resornog ministarstva proširenje kolektivnog ugovora, ali nikakav još odgovor nismo dobili.

Negdje radnici ne dobiju ništa. U nekim firmama internim aktima su regulisali pitanje otpremnine, ali to je sigurno manje od tri plaće. Ima radnika pred penzijom koji su zaposleni na određeno pa kad im istekne ugovor, poslodavac nema nikakve obaveze prema njima. Znači, dobiju nula maraka – istakla je Beširović.

VEZANI TEKST - Državni službenici protestovali zbog dugogodišnjeg urušavanja državnih institucija

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, rekao je da radnici u administraciji imaju minimalno 6.000 KM otpremnine za odlazak u penziju pa do vrtoglavih 15.000 KM.

- Ovo je samo jedan pokazatelj nejednakog tretiranja radnika što se mora mijenjati. Radnik je radnik ma koje god on poslove obavljao i prilikom odlaska u penziju svaki od radnika ima iste potrebe. Ovakvim zakonskim rješenjima zakonodavac je dao neuporedivu prednost radniku iz administracije u odnosu na radnika iz realnog sektora, a u najmanju ruku bi trebali biti izjednačeni – ocijenio je Šatorović.

Nejednak tretman, nažalost, nije vidljiv samo na primjeru otpremnine za odlazak u penziju. Tu je i regres, porodiljski dopust...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.