open-navfaktor-logo
search
Delegacija EU-a
Dubinska analiza telekoma u FBiH bit će završena do kraja novembra
Nakon što dobije izvještaj, Vlada FBiH bi trebala donijeti odluku o daljim pravcima djelovanja telekom operatera
13.11.2018. u 16:17
get url
text

Dubinska analiza (due diligence) telekom operatera u FBiH, BH Telecoma i HT Eroneta, trebala bi biti završena do kraja novembra, najavili su za Faktor iz Delegacije EU-a u BiH.

- Vlada FBiH počela je s provođenjem dubinske analize telekomunikacijskih operatera BH Telekoma i HT Eroneta. Ovaj projekat finansira se bespovratnim sredstvima EU-a, a provodi ga tim međunarodnih stručnjaka firme Pricewaterhouse Coopers. Projekat će Vladi FBiH pružiti preporuke u vezi sa mogućim scenarijima budućeg razvoja telekomunikacijskih operatera. Analiza se trenutno provodi, a očekuje se da će Vladi biti dostavljena krajem novembra. Iz razloga koji se tiče povjerljivosti, Delegacija EU-a nema pristup sadržaju izvještaja već samo upravlja ugovorom – saopćeno nam je iz Delegacije EU-a u BiH.

Dubinska analiza telekom operatera predstavlja jednu od obaveza FBiH prema sporazumu o proširenom kreditnom aranžmanu između BiH i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i jedan je od preduvjeta za nastavak realizacije ovog aranžmana.

Samom analizom neće biti obuhvaćeno samo finansijsko poslovanje telekom operatera, nego njihovo cjelokupno djelovanje. To znači da će, između ostalog, biti analizirana i tehnološka razvijenost opreme kojom raspolažu operateri, osposobljenost uposlenika i njihovo poznavanje savremenih tehnologija, kvalitet usluga koje pružaju građanima i svi drugi segmenti poslovanja.

Nakon što dobije izvještaj, Vlada FBiH bi ga trebala razmatrati, nakon čega se očekuje donošenje odluke o daljim pravcima djelovanja telekom operatera, s ciljem povećanja efikasnosti njihovog rada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.