open-navfaktor-logo
search
Nastavak suđenja
Dudaković i ostali: Svjedok nije siguran, "izletjelo" mu da su na leševima bile uniforme VRS
Odbrana je naglasila da se svjedočenje Ribića, a posebno dio koji se odnosi na policiju i njegovo zatočeništvo ne tiče ovog predmeta, te da je to zapisnik neke druge istrage
20.01.2020. u 17:59
get url
text

Radojka Kovačević bila je prva svjedokinja Tužilaštva BiH na današnjem nastavku suđenja pred Sudom BiH legendarnom komandantu Petog korpusa Armije RBiH generalu Atifu Dudakoviću i ostalima.

Kovačević je do 14. septembra 1995. godine živjela u selu Lastve. Kazala je da je selo, koje se nalazi u blizini Bosanskog Petrovca, napustila sa suprugom, a da joj je svekar Nikola Kovačević ostao i da ga nikad nisu našli.

-Krenuli smo 14. septembra. Mi smo krenuli traktorom prema Novom, Ključu. Morali smo da krenemo, jer smo imali potjernicu od muslimana i morali smo da krećemo- kazala je Kovačević, čiji je sin, prema njenom iskazu, za to vrijeme bio u Banjoj Luci u "redovnoj vojsci“. 

Drugi svjedok Mile Ribić, bivši pripadnik Vojske RS govorio je o okolnostima tokom zarobljavanja u Bosanskom Petrovcu. Ribić je ispričao da je uhapšen 14. septembra 1995. godine, te da je u Sekretarijatu unutrašnjih poslova u Bosanskom Petrovcu bio 135 dana.

Rekao je da je zajedno s još nekoliko osoba odvođen da sakuplja leševe vojnika i civila u Bosanskom Petrovcu i tijela vojnika u Krnjeluši.

-Riječ je bila o muškarcima, u Bosanskom Petrovcu bilo je 11, a u Krnjeluši osam tijela. Sve mlađi, u uniformi naše vojske, Vojske Republike Srpske- kazao je Ribić.

On nije mogao da se odredi da li ga je na "kupljenje leševa" vodila vojska ili policija.

Na pitanja Dudakovićevog branioca Asima Crnalića i Vijeća, kako zna da su na tijelima bile uniforme VRS-a, svjedok je odgovorio da on to ne zna reći.

-Ne znam, tako mi je izletjelo pa sam rekao- kazao je svjedok, dodavši da nije vidio ambleme.

Odgovarajući na pitanja Ifeta Ferageta, branioca Fatmira Muratovića, svjedok je rekao da su se prema njemu u SUP-u odnosili korektno.

-Policija je bila korektna prema meni i svim ostalim zarobljenicima. Imali smo kartice za kretanje po Bosanskom Petrovcu, ali nije bilo vrijeme za kretanje-rekao je Ribić.

Odbrana je naglasila da se svjedočenje Ribića, a posebno dio koji se odnosi na policiju i njegovo zatočeništvo ne tiče ovog predmeta, te da je to zapisnik neke druge istrage.

Osim Dudakovića, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela, za ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata terete se bivši pripadnici Petog korpusa Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. februar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.