open-navfaktor-logo
search
NSRS
Dug RS-a 6,3 milijarde KM, Vidović uvjerava: Zadužujemo se onoliko koliko možemo vratiti
Ukupan dug bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) na kraju prošle godine iznosio je više od 6,3 milijarde KM ili 44,6 posto BDP-a.
20.07.2023. u 13:52
get url
text

Čini ga dug RS-a od blizu 4,7 milijardi KM, dug jedinica lokalne samouprave u iznosu od 482 miliona KM, dug fondova socijalne sigurnosti od oko 170,5 miliona KM, te dug javnih preduzeća i Investiciono-razvojne banke (IRB RS) u iznosu od oko milijardu KM.

Samo u prošloj godini je, po osnovu zaduženja RS-a i indirektnog zaduženja, stvoreno obaveza u ukupnom iznosu od 663,53 miliona KM.

S druge strane, po osnovu servisa duga u 2022. godini je iz budžeta RS-a plaćeno 569,72 miliona KM

Entitetska ministrica finansija Zora Vidović kazala je danas u Narodnoj skupštini RS-a, na čijem dnevnom redu je stanje duga na kraju 2022. godine, da se prilikom zaduživanja RS drži zakonskih okvira.

- Zadužujemo se onoliko koliko možemo vraćati. Republika Srpska ima pred sobom veliki izazov u smislu izgradnje infrastukturnih projekata i sigurno će se morati zaduživati i u narednim godinama. Nikada ni u jednoj našoj obavezi prema bilo kome nismo kasnili – kazala je.

Poručila je da Vlada RS-a "radi domaćinski".

- Republika Srpska nije prezadužena i nastavlja da radi i gradi. Ne kažem da je dobro i da je idealno, dobrog nema nigdje – dodala je Vidović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.