open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Duguju Poreznoj upravi: SDP traži od ministara, načelnika i direktora da uplate partiji 20 posto od plaće
Tom se Odlukom obavezuju svi imenovani vršioci dužnosti u izvršnoj vlasti, imenovani direktori javnih preduzeća, te izabrani gradonačelnici i načelnici da naredna tri mjeseca uplate na glavni račun SDP-a 20 posto od pripadajuće plaće ili 20 posto od sredstava ostvarenih po osnovu imenovanja u svrhu pomoći pri sanaciji finansijskog stanja u SDP-u
14.10.2019. u 07:57
get url
text

Finansijska situacija u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) BiH je daleko od zavidne. Dugovanja prema radnicima, privatnim licima i firmama čije su usluge koristili, ali i enormni troškovi istaknutih zvaničnika te stranke, natjerali su njeno rukovodstvo na očajničke poteze.

U spas SDP-a su se uključili i imenovani zvaničnici te stranke, te izabrani gradonačelnici i načelnici općina, ali ne svojevoljno.

Predsjedništvo SDP-a je na sjednici održanoj 27. augusta 2019. godine donijelo odluku o uplati novčanih sredstava za imenovane vršioce dužnosti u izvršnoj vlasti, izabrane gradonačelnike/načelnike i imenovane direktore u javnim preduzećima.

Tom se odlukom obavezuju svi imenovani vršioci dužnosti u izvršnoj vlasti, imenovani direktori javnih preduzeća, te izabrani gradonačelnici i načelnici da naredna tri mjeseca uplate na glavni račun SDP-a 20 posto od pripadajuće plaće ili 20 posto od sredstava ostvarenih po osnovu imenovanja u svrhu pomoći pri sanaciji finansijskog stanja u SDP-u.

- Sredstva će se uplaćivati u roku od tri mjeseca, sukladno sa isplatama plaća ili naknadama izabranim zvaničnicima u organima vlasti u BiH – navodi se u odluci.

Zanimljivo je da se ovom odlukom obaveza izdvajanja sredstava odnosi na imenovane zvaničnike, poput onih koji su u posljednju godinu imenovani u Kantonu Sarajevo, te izabrane gradonačelnike i načelnika općina, ali ne i zastupnike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH, Parlamentu FBiH i kantonalnim skupštinama.

Dakle, ova odluka se ne odnosi na predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i njegove kolege iz Zastupničkog doma poput Saše Magazinovića i Zukana Heleza, te na Damira Mašića, Irfana Čengića i ostale federalne zastupnike iz te stranke, osim ako ne postoji druga odluka u SDP-u koja i njih obavezuje da na isti način finasijski pomažu stranku.

Ukoliko do 6. novembra ove godine SDP ne plati Poreznoj upravi FBiH 235.382,26 KM, ostat će bez prvog sprata stranačke centrale u Alipašinoj ulici u Sarajevu, kojeg je Kantonalni porezni ured u skladu sa Pravilnikom o procedurama prisilne naplate poreznih obaveza uzeo kao garanciju.

VEZANI TEKST - Ako ne plate 235.382 KM, SDP-u će biti zaplijenjen prvi sprat zgrade u Alipašinoj ulici

SDP je već ranije prodavao imovinu kako bi pokušali riješiti katastrofalnu finansijsku situaciju u stranci, a na taj način dobijen novac je zbog "misterioznog nestanka" također bio predmet sporenja stranačkog članstva.

VEZANI TEKST - SDP rasprodaje imovinu u Sarajevu: Neki se plaše da će ostati "na ulici"

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.