open-navfaktor-logo
search
Antifašisti
Đulić: Stanje Partizanskog groblja u Mostaru ogledalo Bosne i Hercegovine
Članovi Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar u utorak su na Partizanskom spomen groblju položili cvijeće u znak sjećanja na godišnjicu općenarodnog oružanog ustanka jugoslavenskih naroda protiv okupatora 1941. godine.
04.07.2023. u 12:25
get url
text

Predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine Sead Đulić kazao je kako se iz Mostara danas šalje poruke ljubavi, zajedništva, solidarnosti i razumijevanja.

- Mislim da je jako važno obilježavati sve važne datume i osobe iz hiljadugodišnje historije ovih prostora, pa tako i ovaj. Sve to nas je stvorilo ovakve kakvi jesmo, iz toga je niknulo naše zajedništvo i brojna materijalna dobra. Na kraju krajeva, to nas je izgradilo kao ljude koji su stoljećima živjeli zajedno, u raznim periodima imali problema, ali nalazili načine da ih nadvladaju i zato je važno ovakvim događajima podsjetiti ljude na prave vrijednosti koje nam teku venama - istaknuo je Đulić.

Kazao je kako se na politici mržnje i razdora ne može graditi budućnost.

- Ljude su u današnje vrijeme zaludjele razne politike i uče ih nečemu što ovdje nikad nije bilo, ali mi želimo poručiti da se ostave ovih takozvanih plemenskih vođa koji na politici mržnje i razdora grade budućnost, a na tome nema budućnosti i zato mi odavde šaljemo poruke ljubavi i zajedništva jer to smo imali. Nema ni jednog naroda koji je živio u bivšoj Jugoslaviji čiji bar jedan predstavnik nije ovdje obilježen. Oni su tad bili borci za slobodu, socijalnu pravdu i ravnopravnost svih svuda. Pravili su greške naravno, pravimo ih i mi danas, ali idemo se nadahnuti pozitivnim primjerima, primijeniti u ovom vremenu sve ono što je moguće primijeniti i gledati daleko u budućnost - naglasio je Đulić.

Dodao je kako je trenutno stanje Partizanskog spomen groblja u Mostaru slika Bosne i Hercegovine.

- Ovo je ogledalo i Kordića, i Marića, i Hercega. Sada Nikšića, prije Novalića, a i Bećirovića, Komšića i Cvijanović, dakle ovo je slika naše države. Kad se Partizansko groblje vrati u pristojno stanje i kad se promijeni naša kultura sjećanja prema kompletnoj našoj prošlosti, i onoj koju volimo i onoj koju ne volimo, kad budemo imali poštovanja prema svemu što je iza nas moći ćemo pričati i graditi bolju budućnost - kazao je Đulić.

Na današnji dan, 4. jula 1941. godine održana je sjednica Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije na čelu sa generalnim sekretarom KPJ Josipom Brozom Titom u Beogradu na kojoj je donesena odluka o podizanju općenarodnog oružanog ustanka protiv okupatora.

Odmah po donošenju te odluke podizani su ustanci u svim krajevima bivše Jugoslavije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.