open-navfaktor-logo
search
Komesarka za ljudska prava
Dunja Mijatović poručila Srbiji: Neprovođenje presude Đukiću je šamar žrtvama masakra u Tuzli
Povodom 25. godišnjice zločina na Kapiji u Tuzli, gdje je 25. maja 1992. godine granata Vojske RS-a ubila 71 osobu i ranila više od 130 oglasila se komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović.
25.05.2020. u 22:17
get url
text

Mijatović je kazala i da je važno sjećati se žrtava i preživjelih i pamtiti patnje njihovih porodica, ali naglasila da to nije dovoljno "jer oni zaslužuju pravdu".

Mijatović je rekla da pred sud još nisu izvedeni svi odgovorni za taj masakr i da se oni, poput mnogih drugih ratnih zločinaca u regionu, "kriju iza odbijanja nekih država da izruče svoje državljane optužene za ratne zločine ili da sarađuju na druge načine".

- Nažalost, zadovoljenje pravde u regionu i dalje sputava nedostatak političke volje za borbu protiv nekažnjivosti za zločine tokom rata, i sve veći napori da se podriju do sada postignuti rezultati. Negiranje ratnih zločina, falsifikovanje činjenica utvrđenih pred Haškim tribunalom i veličanje ratnih zločinaca postale su ozbiljne prepreke u toj borbi - naglasila je Mijatović.

Podsjećemo, za ovaj zločin pred Sudom BiH osuđen je nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske Novak Đukić. Osuđen je na 20 godina zatvora jer je naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli. Đukić je prije odlaska na izvršenje kazne pobjegao u Srbiju, gdje i danas slobodno živi, jer ima srbijansko državljanstvo. Sve to dodatno iritira porodice žrtava, jer je Đukić jedini pravosnažno osuđen za ovaj zločin, a nije iza rešetaka.

"Najdrastičniji je slučaj Novaka Đukića, koga je sud Bosne i Hercegovine osudio za izdavanje naredbe za napad na Tuzlu, a on je pet godina poslije izricanja presude i dalje na slobodi u Srbiji jer presuda još nije sprovedena. To je šamar žrtvama masakra u Tuzli i flagrantno nepoštovanje međunarodnih obaveza u oblasti ljudskih prava od strane Srbije" navela je Mijatović u pisanoj izjavi.

"Vrijeme je da zemlje u regionu depolitizuju zločine počinjene tokom rata i da posvete više pažnje potrebama preživjelih i porodica žrtava. Obezbjeđenje pravde u vezi s počinjenim zločinima mora da bude jedan od glavnih političkih prioriteta u regionu", navela je Mijatović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.