open-navfaktor-logo
search
Imenovanje sudija
Dunović: Čavara kupuje vrijeme ili će ići korak dalje pa predložiti imena za koja zna da nisu kompetentna
Najavu Marinka Čavare, predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, da će dati saglasnost za imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović je ocijenio kupovinom vremena.
12.08.2022. u 13:29
get url
text

VEZANI TEKST - Dunović i Mahmutbegović odgovorili Schmidtu: Stavljanje u isti kontekst sa Čavarom stavlja sumnju u Vašu namjeru

Na samom početku razgovora Dunović je naveo kako je predsjednik Federacije u svom pismu upućenom Schmidtu najmanje pričao o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH.

- Također, pominje u nekoliko navrata na neki način instituciju predsjednika i potpredsjednika FBiH, međutim, ja ću napomenuti još jednom da se visoki predstavnik nije obratio instituciji već poimenično predsjedniku i potpredsjednicima – rekao je potredsjednik FBiH Dunović.

On je ponovo naglasio kako kolektivna odgovornsto ne postoji, te poručio kako Čavara ne bi trebao da prebrojava ljude, odnosno zastupnike u Domu naroda, već da imenuje sudije u skladu sa Ustavom.

- Napominjem također, potpredsjednica Mahmutbegović i ja smo dostavili prije više od dvije godine prijedlog imena za sudije Ustavnog suda. Dakle, on treba prvo da se očituje o tim imenima pa onda da radi bilo koji drugi potez – kaže Dunović i dodaje:

VEZANI TEKST - Čavara će poslušati Schmidta: Najavio imenovanje sudija Ustavnog suda u što kraćem roku

- Ja ne vjerujem u ono što je on naveo u dopisu da će na kraju imenovati sudije. Mislim da kupuje vrijeme ili će ići čak korak dalje pa predložiti neka imena za koja zna da nisu kompetentna, odnosno pokušat će negirati postojanje dopisa kolegice Mahmutebegović i mene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.