open-navfaktor-logo
search
Pripremio odluku
Dunović: Čavara, mimo procedura, za sudiju Ustavnog suda želi imenovati bivšeg HDZ-ovog zastupnika
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović objavio je večeras da predsjednik FBiH Marinko Čavara za sudiju Ustavnog suda FBiH želi imenovati kandidata bez konsultacija za potpredsjednicima, a za kojeg je naveo da je bio zvaničnik HDZ-a.
27.01.2023. u 19:20
get url
text

Radi se o, kako se vidi iz dokumenta, odnosno Čavarine odluke, koju je objavio Dunović o Borisu Barunu, koji je spominjan ranije kao mogući kandidat za sudiju Ustavnog suda FBiH.

- Čavara želi imenovati sudiju Ustavnog suda FBiH, bez dostavljene konkursne dokumentacije za potpredsjednike FBiH. Pri tom predlaže kandidata koji je bio aktivan u politici, i to u Parlamentu FBiH ispred HDZ-a - naveo je Dunović.

VEZANI TEKST - Čavara, Mahmutbegović i Dunović razgovarali o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH, pomaka nema

Boris Barun, koji je porijeklom iz Livna, bio je dugi niz godina savjetnik predsjednika Federacije BiH, ali i zastupnik u Parlamentu FBiH u ime koalicije koju je predvodio HDZ BiH.

Odluka je, kako se vidi na dokumentu, donesena jučer, a potrebno je da je potvrdi Dom naroda Parlamenta FBiH.

Ovo nije prvi put da Čavara krši procedure kada je u pitanju imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH, te da sačinjava prijedlog odluka bez konsultacija sa potpredsjednicima, na što su i ranije ragirali potpredsjednici Milan Dunović i Melika Mahmutbegović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.