open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik FBiH
Dunović: Do kada će Čović i Čavara Hrvate držati kao taoce i kriviti Komšića za svoje greške?
Povodom izjave predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare o optimizmu HDZ-a i Dragana Čovića po pitanju izmjene Izbornog zakona, oglasio se potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović
17.09.2021. u 19:04
get url
text

- Kada Čavara govori o izmjenama Izbornog zakona, svako razuman se zapita da li on uopće poznaje Ustav BiH i presude Ustavnog suda BiH, kao i Međunarodnog suda za ljudska prava. Spominjati u istoj rečenici legitimno predstavljanje naroda i presude Međunarodnog suda za ljudska prava, još jedino kolega Čavara pokušava pravdati proevropskim vrijednostima. Činjenica je da su presude navedenog suda nedvojbeno precizirale da je konstitutivnost pojam koji je bio koristan, samo u svrhu zaustavljanja rata i da takav, zastarjeli model, treba odbaciti - kazao je Dunović.

Tvrdi da su te presude suprotne onome za šta se on bori.

- Znamo šta kaže mišljenje Evropske Komisije o napretku BiH ka EU, u kojem mi kao težimo Evropskoj Uniji ili možda težimo segregaciji, sa glasačkim kutijama po etničkom principu. Građani BiH, svih etničkih grupa, uključujući i Hrvate, kojima njih trojica, Marinko i dva puta Dragan, nanose najviše štete, također žele da žive u Evropskoj uniji, po građanskom principu i da su jednakopravni sa svima ostalima. Problem nastaje u momentu, kada njih trojica tvrde, da će biti jednakopravni samo u dva slučaja. Prvi takav slučaj je da im Marinko i dva puta Dragan, stave trake oko ruke kada krenu na glasanje, kako bi se znalo da li su glasali za gospodina jedinog legitimnog, a drugi način jednakopravnosti koji nude Hrvatima u BiH jeste da zaista žive kao građani Evropske Unije, ali u Hrvatskoj. Do kada će njih trojica uzimati za taoce Hrvate i kriviti predsjedavajućeg predsjedništva Željka Komšića za sve svoje političke greške ostaje da se vidi - navodi Dunović.

Smatra da Čavara govori o izbornoj prevari zbog činjenice da je Željko Komšić odnio nadmoćnu pobjedu nad Draganom Čovićem na izborima 2018. godine, ali da zaboravlja jednu važnu stvar, a to je da je Željko Komšić izabran po istom Izbornom zakonu po kojem je Dragan Čović izabran 2014. godine.

- Znači li to da je Izborni zakon dobar, svaki put kada Čović uđe u Predsjedništvo, a kada ga tamo nema onda je Zakon loš - pita se Dunović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.