open-navfaktor-logo
search
Dobio odgovor
Dunović: Krišto, Nešić i Helez nisu prošli provjere za pristup tajnim podacima
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, te ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić i ministar odbrane BiH Zukan Helez do danas nisu prošli provjeru za pristup tajnim i vrlo tajnim podacima, istakao je zastupnik Demokratske fronte u Parlamentarnkoj skupštini Bosne i Hercegovine Milan Dunović.
19.04.2023. u 11:52
get url
text

Dunović je krajem januara ove godine uputio pitanje Krišto da li je prije imenovanja Vijeća ministara BiH, a u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara i Zakonom o  zaštiti tajnih podataka, zatražila od Obavještajno-sigurnosne agencije sigurnosnu provjeru za sve one kandidate, odnosno sada ministre, kako bi mogli dobiti sigurnosnu dozvolu za stepen "tajno" i "vrlo tajno". 

Mada je pitanje bilo jasno, Krišto u svom odgovoru nije decidno odgovorila. Na početku odgovora podsjetila je na zakonske odredbe, a potom navela da "sve daljnje aktivnosti i eventualne potrebe za proširenim sigurnosnim provjerama za stepen tajno i vrlo tajno obavljaju institucije u skladu sa svojim odlukama o listi radnih mjesta i dužnosti koji će biti predmet sigurnosnog provjeravanja u skladu sa pravilima za izdavanje dozvola za pristup tajnim podacima". 

Ustvrdila je da su sigurnosne provjere koje su prethodile odlukama o njenom i imenovanju ministara i njihovih zamjenika napravljene u skladu sa Ustavom BiH i članom 10.d. Zakona o Vijeću ministara.

- Nakon tri mjeseca dobio sam odgovor na zastupničko pitanje upućeno predsjedavajućoj Vijeća ministara Borjani Krišto. Iz odgovora je jasno da ni ona, niti ministri sigurnosti i odbrane, do danas, nisu prošli provjeru za pristup "tajnim" i "vrlo tajnim" podacima. 

Je li to tih 100 dana rada!? - prokomentirao je Dunović na svom Twitter nalogu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.