open-navfaktor-logo
search
ZZO KS
Dunović: Pacijenti u KS dobivat će medicinska sredstva na koja imaju pravo
Od Vlade KS, kaže, očekuju da "to što je navedeno u Zakonu o javnim nabavkama i Uredbe Vlade KS, koje su donesene prethodnih godina, budu usuglašene uz jasnu instrukciju i da zajednički izađemo iz ove situacije na način da pacijenti ne trpe"
31.05.2019. u 19:11
get url
text

Vršilac dužnosti predsjednika Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Milan Dunović kazao je danas da će pacijenti u Kantonu Sarajevo, koji imaju na to pravo, i dalje dobivati medicinska sredstva, a za rješenje problema u vezi s tim Upravni odbor u suradnji sa direktoricom obratit će se Vladi KS.  

- Ovaj saziv Upravnog odbora i direktorica Zavoda stava su da pacijenti u Kantonu Sarajevo, bez obzira na sve, ne smiju biti dovedeni u nepovoljan položaj. Pacijenti će i dalje dobivati medicinska sredstva na koja imaju pravo, na osnovu Zakona o zdravstvenom osiguranju. Probleme će UO, u suradnji sa direktoricom, pokušati riješiti ubrzo tako što ćemo se obratiti Vladi KS i tražiti preciznu instrukciju o tome šta dalje uraditi u vezi te nabavke. Naravno, uz dostavljanje prijedloga za rješenje - kazao je Dunović.

Pošto se radi o subvencioniranim sredstvima (sto posto subvencija Zavoda zdravstvenog osiguranja KS) jedan od tih prijedloga, kaže, može biti da se nabavljaju (a što je propisano) i mimo Zakona o javnim nabavkama.

- Postoji mogućnost nabavke mimo Zakona o javnim nabavkama, isključivo ako se radi o sredstvima koja su subvencionirana preko pedeset posto. Sredstva će se nabavljati, pacijenti na to imaju pravo. Možemo obećati da će sve biti u zakonskim okvirima - naglasio je Dunović na konferenciji za novinare u zgradi Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, u pauzi sjednice UO Zavoda.

Dodaje da je to sve navedeno u Zakonu o javnim nabavkama.  

Od Vlade KS, kaže, očekuju da "to što je navedeno u Zakonu o javnim nabavkama i Uredbe Vlade KS, koje su donesene prethodnih godina, budu usuglašene uz jasnu instrukciju i da zajednički izađemo iz ove situacije na način da pacijenti ne trpe".   

Vršiteljica dužnosti direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Zilha Ademaj također je kazala da pacijenti ne smiju biti ugroženi. Zato se pristupilo, kaže, urgentnom rješavanju pitanja nabavke medicinskih sredstava.

- Možda su se mogle izbjeći svi problemi jer Zakon o javnim nabavkama poznaje tzv. subvencionirane ugovore koji su se u konkretnom slučaju mogli primijeniti. To su ugovori u slučaju kad se vrši kupovina roba koju neko subvencionira za tačno određenu kategoriju ljudi i poimenično - kazala je.

To je, kaže Ademaj, ovdje slučaj jer sve osigurane osobe koje ostvaruju prava na medicinska sredstva i ortopedska pomagala dobivaju prijedlog od svog nadležnog ili konzilija ljekara, na ime i prezime. Svi ti podaci se provjeravaju, izdaje se odobrenje, a realiziraju samo putem apoteka ili specijaliziranih trgovina, zavisno o kom se sredstvu radi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.