open-navfaktor-logo
search
Ko je u pravu
Dunović protiv Hurtića: Okršaj zbog presude Ustavnog suda FBiH
Zapravo, zahvaljujući njegovom nakaradnom savjetovanju, Vlada u dobroj mjeri i jeste išla u pogrešnom smjeru, navodi Dunović
10.11.2018. u 18:05
get url
text

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović osvrnuo se na današnje izjave vanjskog saradnik Vlade Federacije Zlatka Hurtića, a koje je dao za Faktor na temu presude kojom je Zakon o dopuni Zakona o visini stope zatezne kamate u Federaciji BiH proglašen neustavnim. Dunović, između ostalog, iznosi svoje viđenje značaja presude za svakog radnika i koja prava mu trebaju biti zagarantovana. 

Dunović tako navodi da je "samozvani ekonomski stručnjak, nekada interni, a u posljednje vrijeme eksterni, ali i dalje saradnik Vlade FBiH Zlatko Hurtić, iznio niz neistina" u tekstu objavljenom na Faktoru. Potpredsjednik Federacije je mišljenja da Hurtić izjavama "vrijeđa inteligenciju građana, smatra radničku klasu nižim bićima, a istovremeno ruši integritet potpredsjednika Federacije BiH i Ustavnog suda FBiH".

Ostatak Dunovićevog reagiranja prenosimo bez uredničkih intervencija:  

-Sve to radi u interesu Vlade FBiH, inače najgoreg saziva Vlade ikada. Zapravo, zahvaljujući njegovom nakaradnom savjetovanju, Vlada u dobroj mjeri i jeste išla u pogrešnom smjeru. Zahvaljujući njegovoj bahatosti zamalo je došlo do sramnog scenarija u kome se radnici stide što traže zarađene plate.

Svojevremeno je pomenuti "stručnjak" Hurtić na novinarsko pitanje šta misli o presudi Ustavnog suda na Zakon o stečaju, frenetično u kameru rekao: "Užas, to je užas!". Naravno, pojavama kao što je on užasno je kada sam preko apelacije Ustavnom sudu FBiH vratio prava radnicima i kada im je omogućeno da dobijaju platu, topli obrok i zdravstveno osiguranje. Da stvar bude apsurdnija i još gora, Hurtiću je užasno to što će i djeca radnika konačno moći da se liječe (dotični ne može ni da pojmi ovaj aspekt koji navodim, jer ga i nije briga), a sve da bi on, pod krinkom financijske održivosti Federacije BiH primao ogromne naknade kao, nekada eksterni, nekada interni, ali uvijek, što je očigledno, nesposobni savjetnik Vlade Federacije BiH.

Gospodin Hurtić zaslužuje, ipak, da mu se neke stvari pojasne. Zašto? Pa eto, tek zbog minimuma obzirnosti čak i prema onima koji obzira prema drugima nemaju. Šta da se radi, svakakvih savjetnika ima, pa i onih koji ne znaju svoj posao i ne rasuđuju baš na najbolji način. Znam da ne bi trebalo da se takve stvari dešavaju kod visokopozicioniranih savjetnika, ali, eto, u BiH je, nažalost, i to moguće.

Prvo, gospodin Hurtić bi trebao, kao savjetnik, da savjetuje premijera i članove Vlade, tj. da im pojasni, da ne smiju raditi na štetu građana. Nakon toga bi trebao shvatiti da, ako to već radi u neznanju, nakon presude Ustavnog suda, koriguje svoje mišljenje i izvini se onima koji su na osnovu njegovih savjeta napravili katastrofalne poteze. U svakom slučaju, ne bi smio govoriti da ja na poziciji potpredsjednika, zajedno sa Ustavnim sudom FBiH, pravim štetne posljedice za Federaciju BiH. Na koncu, nikako ne bi smio, da išta zna, da optužuje Ustavni sud FBiH, i to na toliko besprizoran i uvredljiv način. Čini to Hurtić kroz svoja sramna obrazlaganja i insinuacije kako ga ne čudi ovakva presuda, jer kako reče "sudije prve tužile državu i imaju interes da kamate budu 12, a ne 02 posto". On kao savjetnik Vlade Federacije BiH bi mogao zbog ovakvih izjava i krivično odgovarati, jer je optužio sudije Ustavnog suda za financijsku korist prilikom donošenja presude. Smatram da bi se Vlada Federacije BiH hitno morala ograditi od njegovih izjava ili, u slučaju šutnje, preuzeti sve eventualne posljedice ovako ozbiljnih optužbi.

Treba dodati i činjenicu, lako provjerljivu u presudi Ustavnog suda, da Vlada FBiH (a Hurtić ih savjetuje) nije u postupku dokazala da se donošenjem Zakona o dopuni zakona o zateznoj kamati štiti javni interes, odnosno budžet. Znači, savjetniče Hurtiću, nesposobni ste da to dokažete. Zašto – pa valjda zato što to nije tačno i iznosite neistine. Nije to uspio ni Dom naroda, dok se Zastupnički dom Parlamenta FBiH nije udostojio ni da dostavi bilo kakav odgovor Ustavnom sudu FBiH.

I za kraj - da demistificiram i laž Zlatka Hurtića po pitanju privatnog sektora. Nije tačno Zlatko Hurtiću da se ovime pravi šteta privatnom, a ide u korist samo javnom sektoru. Objasnio sam sve na konferenciji za medije nakon dobijene presude, ali kako Hurtić nije ništa shvatio, pokušat ću to uraditi na njemu razumljiv način.

Naime, da je po sada neustavnom zakonu, koji Hurtić preferira, ostala zatezna kamata 0,2 % ona bi se odnosila i na radnika u privatnom sektoru. Vlasnici privatnih firmi ne bi morali isplaćivati plate radnicima, jer bi im bilo mudrije da novac namijenjen za plate investiraju ili jednostavno oroče u bankama, te da ostvaruju kamatu od 2-3% na godišnjem nivou. Radnici bi u tom periodu naravno radili bez plate i svih drugih naknada, te se ne bi mogli ni liječiti i naknadno bi tužili vlasnike firmi. Vlasnik bi uredno, ali tek nakon tužbe, isplatio platu sa zateznom kamatom od 0,2%, a sav profit od oročene štednje bi ostavljao sebi. Znači, Hurtić smatra da radnik i u privatnom sektoru može da dobije platu i topli obrok, i može da liječi sebe, i svoju djecu, tek kada tuži poslodavca.

Svaka čast savjetniče Hurtiću, ali mi na svu sreću nismo iz istog filma. Očigledno. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.