open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik FBiH
Dunović: Smanjenje plaća političarima mora biti bar moralni čin
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović odgovarajući na naše pitanje na koji način će on sa svoje pozicije doprinijeti saniranju posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa, kazao nam je da je budžet Kabineta potpredsjednika skroman. Dodaje kako je prva budžetska stavka sa koje je zaustavio potrošnju, odmah nakon proglašenja pandemije, jesu transferi nižim nivoima vlasti i nevladinom sektoru.
13.04.2020. u 17:00
get url
text

- Saniranje ekonomskih posljedica je izazov koji, pored permanentne brige o zdravlju stanovništva, mora biti prioritet za sve nivoe vlasti. Činjenica je da je trenutno realni sektor pogođen posljedicama pandemije, ali isto tako znamo da će se ekonomske posljedice u tom sektoru reflektovati na sve grane privrede, a naravno i na javni sektor. Već sam se očitovao na Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koji je Vlada Federacije BiH uputila u parlamentarnu proceduru. Smatram da navedeni Zakon nije adakvatan sistem podrške privredi, a samim tim može loše utjecati i na cijelu državu Bosnu i Hercegovinu - navodi Dunović i dodaje:

- Neophodno je da Federacija, pored isplate doprinosa ugroženim preduzećima, preuzme na sebe i teret isplate minimalnih plaća, za one poslovne subjekte čiji je rad zabranjen. Na taj način bi se i potrošnja zadržala na prihvatljivom nivou, a ne bi došlo do drastičnog pada u smislu punjenja fondova, kako penzionog, tako i zdravstvenih. Nadam se da će Vlada FBiH uskoro izaći sa novim Prijedlogom zakona u kojem će uvažiti ove moje sugestije.

Osvrnuo se na rad svog kabineta.

- Napominjem da sam za relativno skroman budžet Kabineta potpredsjednika Federacije BiH već dostavio prijedlog rebalansa. Smatram da u ovakvom momentu, na svim nivoima vlasti, moramo napraviti smanjenje troškova. Prva budžetska stavka sa koje sam zaustavio potrošnju, odmah nakon proglašenja pandemije, jesu transferi nižim nivoima vlasti i nevladinom sektoru. Smatram da taj novac svi nosioci izvršnih funkcija moraju hitno usmjeriti kroz rebalans budžeta u fond za oporavak privrede. Naravno, pored toga se smanjuju troškovi reprezentacija, putnih troškova, goriva i svi oni troškovi koji i objektivno zbog pandemije nisu potrebni u ovom momentu. Samo neophodna sredstva za funkcionisanje kabineta će se koristiti u narednom periodu i mislim da ćemo pored najavljenog rebalansa budžeta Federacije, morati imati još najmanje jedan rebalans u naredna tri mjeseca - rekao je Dunović.

Upitali smo Dunovića za mišljenje o smanjenju plaća bh. političarima, općenito funkcionerima.

- Pitanje plaća u javnom sektoru je često spominjana tema u posljednje vrijeme, ali moramo tu napraviti distinkciju između plaća političara i ostalih budžetskih korisnika. Reforma javne uprave je bolna tačka Bosne i Hercegovine i tu pozitivne reforme godinama izostaju. Smanjenje plaća političarima mora biti bar moralni čin u ovom teškom periodu, budžetski, a ne samoinicijativno uređen. Međutim, u ukupnom budžetu, kako entiteta FBiH, tako i cijele BiH, to neće biti dovoljna sredstva za saniranje ekonomskih posljedica. S druge strane, treba biti jako pažljiv kod svih ostalih plaća u javnom sektoru, jer se doprinosima i od tih plaća, kao i od plaća u realnom sektoru, pune fondovi, a ne smijemo dozvoliti da se redukcijom plaća u javnom sektoru, po principu lančane reakcije, zbog smanjenja doprinosa za fondove zdravstvenog osiguranja smanje plaće medicinskim radnicima. Slično je i sa policijom, oružanim snagama i svim drugim službama koje u ovim uvjetima uz povećan obim posla rizikuju i svoje živote - navodi Dunović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.