open-navfaktor-logo
search
Pozvao EUFOR
Duraković: Entitetska granica ne postoji, poziv na blokadu izaziva osjećaj straha među Bošnjacima u RS-u
Poziv na blokadu međuentitetskih linija izaziva osjećaj straha i panike među Bošnjacima u entitetu RS, koji su ne tako davno zahvaljujući podršci sličnim ideologijama protjerani iz svojih domova - poručio je potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković, povodom danas najavljenog mitinga na tzv. međuentitetskim linijama uz poruku "Granica postoji" u organizaciji Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH.
01.09.2023. u 16:03
get url
text

Kako je poručio Duraković, da postoji imalo političke pameti i odgovornosti, politički predstavnici, pogotovo predstavnici opozicije u entitetu RS, pozvali bi građane da ne reaguju na ovakve pozive kojim ne samo da se potpiruju ionako uzavrele nacionalne tenzije, nego se i krši Ustav BiH, ali i Dejtonski mirovni sporazum.  

- Organizatore skupa podsjećam na Anex IV Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojem je navedeno da 'niti jedan od entiteta neće uspostavljati kontrolu na graničnim crtama između entiteta' te ih pitam s kojim pravom oni ograničavaju slobodu kretanja između entiteta? Ko su oni i ko je taj političar koji će dozvoliti da se zbog njegovih hirova, pa na koncu i nepoštivanja zakona, blokiraju granice koje ne postoje? Ko su oni i u čije ime se ponovo dijeli BiH? - pita Duraković.  

U saopćenju za javnost poručuje da granica ne postoji niti će postojati, "ali postoje vaši lideri koji vas uvjeravaju da ste obespravljeni i siromašni zbog onih drugih, dok isti ti lideri uživaju sva prava a državu dovode do ruba siromaštva izazivajući stalne krize zbog kojih ostajemo jedna od najsiromašnijih država Evrope".  

Duraković, kako kaže, želi vjerovati da građani imaju dovoljno svijesti i odgovornosti i da neće nasjesti na ove manipulacije, no u isto vrijeme pozvao je EUFOR da bude u pripravnosti, osigura i garantuje slobodu kretanja. 

Odbor za zaštitu Srba u Federaciji BiH pozvao je danas građane da izađu i blokiraju magistralne puteve u Doboju, na Banj Brdu, Istočnom Sarajevu i u Hercegovini kako bi pružili podršku predsjedniku entiteta RS Miloradu Dodiku protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.