open-navfaktor-logo
search
Rok do sutra
Duraković: Nisu nam svi kantoni dostavili informacije za refundiranje novca za udžbenike, a očekuju isplatu
Jasna Duraković, federalna ministrica obrazovanja i nauke, navodi kako je Ministarstvo preduzelo sve radnje i prije usvajanja rebalansa budžeta te obavijestilo kantone da su njihove obaveze da dostave potrebne infromacije o sredstvima koja su utrošena za kupovinu udžbenika za učenike od prvog do petog razreda.  
14.11.2023. u 18:55
get url
text

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke krajem augusta saopćilo je kako će sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole biti refundirana iz budžeta Federacije BiH odmah nakon usvajanja rebalansa.

- Nažalost, nisu nam još svi kantoni dostavili informaciju, a očekuju da im se isplati. Dakle, mi ne možemo isplatiti dok ne dostave informaciju. Danas smo poslali još jednu urgenciju. Kantonalna ministarstva nam moraju dostaviti informaciju koji je to iznos koji je potreban da bi se se napravila refundacija - ističe.

Dodala je da su samo tri kantonalna ministarstva dostavili potrebne informacije.

- Danas smo ponovo dali nalog te pozvali sve redom jer očito slanje mailova ne ide baš dobro, da se ažurira i da se sutra do 11 sati dostave informacije. Sutra im je krajnji rok i onda isplata. Mi smo zaista sve uradili što je u našoj nadležnosti, novac je tu. Sada je sve na kantonima - zaključuje Duraković za Faktor.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK kažu kako su zahtjevom ponovo tražili doznačavanje sredstava.

- S obzirom da su rebalansom budžeta otklonjeni tehnički nedostaci, još uvijek smo u iščekivanju doznačavanja sredstava, kako bi ovo Ministarstvo provelo proceduru nabavke udžbenika u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama - naveli su iz ovog ministarstva.

VEZANI TEKST - Šta je sa refundiranjem udžbenika osnovcima: KS prikuplja dokumentaciju, TK poslao podatke Federalnom ministarstvu

Kako kažu iz Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, s obzirom na to da finansijska sredstva za nabavku udžbenika za učenike od prvog do petog razreda u FBiH nisu bila i još nisu opredjeljena Ministarstvu, a nisu bila planirana budžetom Kantona za 2023. godinu, udžbenici nisu nabavljeni po osnovu projekta Federalnog ministarstva.

- To znači da nije ni trebalo da ovaj organ kantonalne uprave vrši refundaciju  novčanih sredstava  za nabavku udžbenika - dodaju.

Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo, ranije je potvrđeno za Faktor, još uvijek je u fazi prikupljanja dokumentacije za kupovinu udžbenika, dok su iz Ministarstva obrazovanja TK u petak poslali podatke federalnom ministarstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.