open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik entiteta RS
Duraković o pomoći povratnicima: Sa Ukom više nisam razgovarao, od Dodika sam tražio novac...
Potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković izjavio je za Faktor kako još nije dobio informacije ko su članovi komisije koji su odlučivali o dodjeli sredstava za pomoć održivom povratku. Kako kaže, uputit će i pismeni zahtjev premijeru Kantona Sarajevo Nihadu Uku.
29.08.2023. u 07:36
get url
text

VEZANI TEKST - Duraković: Uvaženi premijeru Kantona Sarajevo, nemojte nas zaje*avati

Duraković je prije nekoliko dana uputio žestoku kritiku premijeru KS Nihadu Uku nakon što je objavljena preliminarna lista udruženja kojima su odobrena sredstva za pomoć održivom povratku. Nezadovoljan je jer su najviše novca za održivi povratak dobila udruženja sa sjedištem u Sarajevu, dok su ona u RS-u dobila, kako kaže, crkavicu.

- Od tada sa premijerom Ukom nemam nikakvu komunikaciju. Dosta nam je što ovdje, u Banjoj Luci, ne možemo ostvariti komunikaciju sa zvaničnim institucijama, s obzirom na to da nas se minimizira kao kontitutivni narod.

Teško nam je doći do informacija, ali kada to radi neko iz Sarajeva poput premijera Uka i Vlade KS, onda se zapitamo možemo li se mi uopće, kao povratnička skupina, nekome obratiti. To je malo razočaravajuće – govori Duraković.

Kada je vidio zvaničnu odluku preliminarnog izbora, dodaje, "onda sam se tek frapirao". Potpredsednik entiteta RS kaže kako ne spori rad ovih udruženja u smislu da rade dobre stvari, ali kako je žalosna činjenica da se u naslovu javnog poziva direktno spominju povratničke općine u Podrinju, a udruženja s ovog područja dobiju minimum u odnosu na udruženja iz Sarajeva "što znači da očito neko drugi zna bolje od nas samih šta nama treba i to iritira".

- Ne znam čemu nervoza, da neko poput mene na poziciji potpredsjednika nema pravo pitati gdje će sredstava namijenjena povratnicima.

Zabrinuo me takav drski odnos. Ako uzmete udruženja koja su prošla na javnom pozivu, vidjet ćete da su ona koja egzistiraju i koja su prijavljena adresom u entitetu RS dobila minumin, dok su 80 posto ukupnih finansijskih sredstava dobila tri udruženja iz Sarajeva. Je li to normalno, ja ne znam… Meni nije - poručuje Duraković dodajući da je povratnicima  već dosta diskriminacije Vlade RS-a koja u budžetu nema sredstva za povratnike.

VEZANI TEKST - Uk odgovorio Durakoviću: Vaše optužbe i prijetnje su maliciozne, ponosan sam na aktivnosti koje vodi KS

Duraković dalje govori da je kao potpredsjednik zatražio od Milorada Dodika novac za pomoć povratnicima u iznosu od 2,5 miliona KM koje mu je, kako je kazao, Dodik obećao, ali nikad nije ispunio obećanje.

- Možemo eventualno konzumirati federalni i kantonalni budžet, ako nas se još i zato ne pita, onda ćemo mi egzistirati. Svi nešto rade zbog Srebrenice. A kad neko iz Srebrenice kaže nama ne trebaju šljive, trebaju nam trešnje, onda se taj iz Srebrenice optuži da se miješa u posao. Totalno nefer i nekorektno - poručuje Ćamil Duraković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.