open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Duraković pita Stanivukovića: Muslimani mogu kupiti Manchester City i PSG, ali ne i stan u Banjoj Luci?
Potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković reagirao je na današnji potez i izjave gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića. 
13.04.2023. u 22:54
get url
text

Stanivuković je učestvovao na protestima koji su organizirani zbog presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je zemlja na kojoj se nalazi Stara autobuska stanica u Banjoj Luci u vlasništvu Autoprevoza.

Banjalučki gradonačelnik je poručio da ne prihvata odluku Ustavnog suda BiH jer su time poništene ranije presude sudova u RS-u, a prema kojima je ovo zemljište u vlasništvu grada Banja Luka.

Rekao je da se o ovom pitanju može postići ugovor, ali pod uvjetom da se odustane od Vidovdanske ulice. Istakao je da neće pristati da lokacija na kojoj je spomenik "12 beba" i Muzej savremene umjetnosti RS-a pripadne Autoprevozu.

- Da oni to onda prodaju nekim privatnicima, Bošnjacima, muslimanima - rekao je Stanivuković ističući da ne može dozvoliti da grad ostane bez historijskih obilježja RS-a.

Duraković je, reagujući na ovu izjavu, naveo da je prije pet mjeseci, kada je zvanično preuzeo funkciju potpredsjednika entiteta RS, rekao da u Banju Luku dolazi otvorenog srca i pružene ruke vjerujući da "samo saradnjom i kompromisom možemo napraviti neki pomak u izgradnji društva i države po mjeri svih njenih građana i naroda".

VEZANI TEKST - Stanivuković upriličio iftar u Banjoj Luci: Poslali smo poruke ljubavi i praštanja

- Moj stav se nije promijenio, no to nikako ne znači da ću nijemo posmatrati ispade gradonačelnika Banje Luke, Draška Stanivukovića, vezane za bošnjački narod u entitetu Republika Srpska.

Naime, odlukom Ustavnog suda BiH poništena je presuda Višeg privrednog suda u Banjoj Luci te je potvrđena odluka Okružnog privrednog suda da je Stara autobuska stanica vlasništvo Autoprevoza. U konačnici to znači da je Autoprevoz vlasnik i drugih parcela u centru grada između kojih se nalazi i Vidovdanska ulica, od koje, kako gradonačelnik Banje Luke kaže "neće odustati" jer je to izuzetno važna ulica za grad ali i "zbog naziva", no najveći problem je strah od prodaje "nekim privatnicima, Bošnjacima, muslimanima" - navodi Duraković i dodaje:

- Dakle, nisam siguran, da li je gradonačelnikov problem to što postoji mogućnost da neku od parcela kupi Bošnjak, kao građanin koji pripada redu konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, čiji dio je i entitet Republika Srpska ili je problem što bi parcelu mogao da kupi musliman, kao sljedbenik islama?

I jedno i drugo je u svakom slučaju diskriminatorno, no postavlja se pitanje kako to da u gradu koji je bio kandidat za Evropsku prijestolnicu kulture, Bošnjaci, ili muslimani, nisu dobrodošli? Muslimani mogu kupiti neke od najvećih svjetskih nogometnih klubova, poput PSG-a ili Manchester Cityja, ali ne i stan, parcelu ili nešto drugo u Banjoj Luci? - navodi Duraković.

VEZANI TEKST - Odgođena deložacija u centru Banje Luke, policija legitimirala gradonačelnika i okupljene Banjalučane

Potom je kazao:

- Da ne dužim, s obzirom na to da ostajem pri stavu da samo saradnjom možemo napraviti neki pomak, predlažem gradonačelniku Banja Luke, Drašku Stanivukoviću, da ovakvu retoriku ostavi po strani te da se posveti izgradnji toleratnijeg društva, čiji dio su i Bošnjaci, muslimani, za koje je prije par noći organizovao iftar, jer kako kaže: "Živimo zajedno, poštujmo jedni druge, budimo prijatelji".

Živjeti zajedno i poštovati jedni druge, gradonačelniče, ne znači samo ogranizovati iftar pa pod svjetlima reflektora pričati o miru i toleranciji, nego i jačati privredu i prihvatati investicije čak i ako one dolaze od Bošnjaka!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.