open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik RS-a
Duraković pozvao zastupnike da se odupru pritiscima pri glasanju za delegate Doma naroda
Ćamil Duraković, novoizabrani potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), pozvao je zastupnike da se odupru pritiscima pri glasanju za delegate Doma naroda, saopćeno je.
22.11.2022. u 14:20
get url
text

- Kandidati opozicije u RS-u nijednom svojom porukom, pozivom, inicijativom, nisu pokazali da su spremni realno saslušati zahtjeve bošnjačke i hrvatske povratničke zajednice u bh. entitetu RS. Izražavam punu podršku izabranim zastupnicima Pokreta za državu u njihovom glasanju po savjesti i po prinicipima te pozivam sve aktere da se suzdrže od pritisaka da se donose odluke koje neće donijeti ništa dobro Bošnjacima i Hrvatima u ovom bh. entitetu - izjavio je Duraković.

On naglašava i da je čitao dostupne dokumente vezane za programsko koaliranje u Federaciji BiH.

Potpuno su ignorisane i preskočene sve inicijative koje je uputio političkim subjektima u FBiH zamolivši da ih uvrste u taj sporazum, naveo je također Duraković.

- Ni riječi o "povratničkoj karti", o zakonu o službenim jezicima, o fondu za mobilnost stručnjaka prema izoliranim zajednicama, o komisiji za preporuke protiv diskriminacije u obrazovanju, od uspostave koordinacije načelnika, ministara i premijera u FBiH za razvojne podrške povratku.

Nećemo dozvoliti da se preko nas lome koplja i da naši ljudi ovdje, koji su manjina i koji nude alternativu u odnosima sa Banjalukom, urade bilo šta što će rezultirati kao štetno po odnos institucija prema Bošnjacima i Hrvatima u ovom entitetu.

Ako treba, neka "propadnu" naši glasovi, ali nas nećete slomiti. Da ste pokazali minimum interesa - i vi u Federaciji kad ste pisali 'programe' za naše zahtjeve i vi u RS-u kao opozicija i neko ko je trebao ponuditi drugačiju politiku prema Bošnjacima i Hrvatima ovdje - a niste, mogli bismo razgovarati, izložiti se rizicima i trpiti udare - poručio je Ćamil Duraković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.