open-navfaktor-logo
search
Smiriti tenzije
Duraković traži obustavljanje istrage protiv imama Mahića: Vjernici uznemireni, zovu ih na saslušanja
Potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković saopćio je danas da od svih organa vlasti ovog entiteta traži obustavljanje istrage protiv glavnog imama Medžlisa IZ Kozarac hafiza Amira ef. Mahića, kao i svih radnji u vezi s navedenim slučajem, apeluje na razumno odlučivanje te poziva na razgovor, dijalog i međusobno uvažavanje.
17.02.2023. u 10:45
get url
text

Duraković navodi kako je medijsko iskorištavanje i politiziranje jedne nepromišljene izjave imama Mahića, napravilo "slučaj" koji vodi dodatnom narušavanju međunacionalnih odnosa.

- Svjestan posljedica svog nesmotrenog istupa, imam Mahić se već javno izvinio Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pravoslavnim vjernicima, što očito nije dovoljno, te smo jučer svjedočili sazivanju posebne sjednice Skupštine Grada Prijedora na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila izjava glavnog imama iz Kozarca - navodi Duraković.

Dodaje kako je u međuvremenu informiran da, u cilju provođenja istrage protiv imama Mahića, Odjeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina MUP-a RS-a u Prijedoru na saslušanje poziva vjernike, muslimane Kozarca koji su prisustvovali džuma-namazu odnosno iznošenju nesmotrene izjave.

VEZANI TEKST - Skupština Grada Prijedora većinom glasova osudila izjave imama Mahića

Duraković navodi da su pozivi na ispitivanje, saslušanja i eventualne istrage koje se u tom smislu provode, izazvali uznemirenost Bošnjaka u entitetu Republika Srpska i strah od bezbrižnog odlaska u džamiju, a Ustavom zagarantovano pravo na vjerovanje i vjersku slobodu je dovedeno u pitanje, sa tendencijom ugrožavanja osnovnih prava stanovnika ovog dijela BiH.

- Svi kojima su mir i suživot na prvom mjestu, a najprije politički predstavnici, trebaju usmjeriti sve snage u pravcu razrješenja nastalih problema, opuštanja i smirivanja tenzija na način koji bi pomogao i samom imamu hafizu Mahiću, ali i svim Srbima i Bošnjacima Kozarca i RS-a - navodi Duraković u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.