open-navfaktor-logo
search
Sredstva za povratnike
Duraković: Uvaženi premijeru Kantona Sarajevo, nemojte nas zaje*avati
Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković uputio je žestoku kritiku premijeru Kantona Sarajevo Nihadu Uku nakon što je objavljena preliminarna lista udruženja kojima su odobrena sredstva za pomoć održivom povratku.
24.08.2023. u 21:54
get url
text

Kaže kako su iz nekog razloga njih dvojica prestali biti prijatelji u momentu kada je Uk imenovan na mjesto premijera KS.

Potom se osvrnuo na raspodijelu sredstava za pomoć održivom povratku ističući svoje nezadovoljstvo jer su najveća sredstva za održivi povratak dobila udruženja sa sjedištem u Sarajevu, dok su ona u RS-u dobila, kako kaže, crkavicu. 

Kaže da je danas danas poslao poruku Uku u kojoj je poslao link ove odluke Vlade KS koja je objavljena na web stranici.

- Napisao sam mu: "Pošto mi se ne javljaš ovako, nadam se da ćeš odgovoriti na javno saopćenje koje ću ubrzo poslati. Ja imam mandat i obavezu, mene su birali većinom povratnici". Napisao sam mu danas poruku, poslao link ove odluke i rekao da je to sramota i doslovce, narodski rečeno, napisao sam: "Pa koga vi zaje*vate" - kaže Duraković pa ponovo upitao isto premijera u video obraćanju.

Duraković dodaje da je dobio desetine poruka udruženja, organizacija i pojedinaca koji se žale da premijer ne radi transparentno.

Naveo je da će i formalno zatražiti informacije ko su članovi komisije koji su odlučivali o ovoj raspodijeli.

- Premijer mi nakon 16 dana kaže, moj nadobudni premijer, moj prijatelj: "Sramota je kako se obraćate i pišete, možda je praksa ovakvog obraćanja i načina dodjela kakvog insinuirate bila u SDA". Čovjek mene veže sa SDA, a ne zna da sam nezavisni politički aktivista - govori Duraković.

Dodaje i da mu je Uk rekao kako vjeruje da Komisija koja je radila ocjenjivanje nije imala političkih pritisaka.

Zatim je pročitao preliminarnu lista dobitnika sredstava po javnom pozivu.

- Kaže se da je predalo 29 udruženja, samo je 10 dobilo sredstva, a ostali koji uglavnom egzistiraju na području entiteta RS nisu. Od tih 10 tri ću da istaknem, dobili su najviše sredstava, a riječ je o Uruženju Obraduj nekoga sa sjedištem u Sarajevu, tražilo je 21.600 KM, dobilo 21.600 KM, Udruženje dramskih glumaca Mundo mondo tražilo je 17.304 KM, dobilo 17.000 KM i Dobro.ba Sarajevo tražilo 33.750 KM, dobilo 31.420 KM. A zatim, Organizacija RVI iz Zvornika je tražila 36.000 KM, a dobili 4.000 KM, ono crkavica za sirotinju. Međunarodni forum solidarnosti tražili 11.260 KM, dobili 3.000 KM crkavice jer im sjedište nije u Sarajevu - govori Duraković.

{$galerijaFotografija}

 

Screenshot_2.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.