open-navfaktor-logo
search
Sjednica 16. septembra
Durakovića smjenjuju jer je prijavio negatora genocida: Nema funkcije zbog koje bi Bošnjak iz Srebrenice šutio
Jedna od tačaka dnevnog reda sjednice Skupštine općine Srebrenica zakazane za 16. septembar bit će i smjena predsjedavajućeg Ćamila Durakovića. 
13.09.2021. u 11:10
get url
text

Devet odbornika iz srpskih stranaka prije 20-ak dana uputilo je prijedlog za smjenu "zbog neprimjerenog i nedoličnog ponašanja i istupa Predsjednika Skupštine putem medija gdje nastupa u svojstvu funkcionera Skupštine, a ne u lično ime, te kršenja poslovnika u vezi sa zakazivanjem sjednica".

Durakovićevu smjenu u medijima je najavljivao i lider SNSD-a Milorad Dodik, navodno zbog krivične prijave koju je podnio protiv novinara RTRS-a zbog negiranja genocida u Srebrenici.  

- Nakon ponovljenih Lokalnih izbora u Srebrenici koje su Bošnjaci bojkotovali, zbog nepravednog i nedemokratskog izbornog proceca u kojem je, propustom CIK-a, više od 700 naših građana u dijaspori uskraćeno za biračko pravo, mi iz koalicije "Moja adresa: Srebrenica" nismo htjeli prihvatiti mandate niti učestvovati u takvoj vlasti.  Međutim, na insistiranje prijatelja iz međunarodne zajednice te nagovora probosanskih političkih lidera u Sarajevu, mi smo, ipak, to učinili iz samo jednog razloga - da mi ne budemo razlog blokiranja konstituisanja Skupštine, zbog čega bi građani Srebrenice ispaštali. Slijedom toga, potpisan je koalicioni sporazum između koalicije "Moja adresa: Srebrenica" i lokalnog SNSD-a, koji je potpisao i načelnik Mladen Grujičić.

U sporazumu je precizno definisano da se jedan politički blok neće miješati u izbor kadrova drugog političkog bloka. Nažalost, dan nakon što sam izabran za predsjednika Skupštine i konstituirajuće sjednice, krenula je moja diskreditacija od strane načelnika Općine i nekoliko odbornika iz SDS-a, Srpske radikalne stranke, Ujedinjene Srpske..., jer navodno ne poštujem načelnika i institucije RS-a - navodi Duraković za Faktor.  

Kaže kako su, uporni u svojim namjerama, za njegovu smjenu tražili i podršku Milorada Dodika. 

- Nakon što sam podnio krivičnu prijavu protiv novinara RTRS-a, zbog poricanja genocida, svi lideri srpskih stranaka u Banjoj Luci uključujući i Dodika podržali su inicijativu za moju smjenu. Naravno, nepoznavajući političke prilike u Srebrenici, uvjereni da će drugi Bošnjak prihvatiti tu poziciju, Dodik je izjavio da ću biti smijenjen. Pozicija predsjednika Skupštine općine Srebrenica po Zakonu o lokalnoj samoupravi pripada Bošnjacima jer je izabrani načelnik iz reda srpskog naroda. Dakle, to nije izraz legitimne volje srpskih stranaka nego zakonska obaveza i bošnjačko pravo. 

VEZANI TEKST - Ćamil Duraković podnosi krivičnu prijavu protiv novinara zbog negiranja genocida

Jedini legitiman predlagač kandidata na poziciju predsjednika Skupštine je klub odbornika iz koalicije "Moja adresa: Srebrenica" i DF, koji je donio odluku da sam ja jedini prijedlog te da promjene u tom pogledu neće biti ni nakon moje smjene - pojašnjava on. 

To znači da u roku od 60 dana od njegove eventualne smjene mora biti imenovan predsjednik Skupštine Bošnjak, a u suprotnom Skupština postaje nekonstituisana što, u konačnici, znači da ne može donositi legalne i legitimne odluke. 

- Zašto srpske stranke svjesno žele da blokiraju rad Lokalne vlasti, ostaje da vidimo. Jedino važno u svemu je da Bošnjaci ostanu jedinstveni te da ne dozvolimo da nam srpske stranke nameću i određuju ko će biti na poziciji koja zakonski pripada Bošnjacima. Ne postoji ta funkcija niti plaća, zbog koje bi bilo koji svjestan Bošnjak, u mjestu gdje je genocid počinjen, odustao od zakonske mogućnosti prijavljivanja negatora. To nije pitanje politike, već principa i moralnih vrijednosti. Dostojanstvo naših mrtvih i povjerenje živih ne smijemo i nećemo iznevjeriti - poručuje na kraju Duraković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.