open-navfaktor-logo
search
Bivši logoraš
Duratović: Nisam optimista po pitanju konačne presude Mladiću
Nisam previše optimističan kada je u pitanju izricanje presude ratnom zločincu Ratku Mladiću - izjavio je Feni predsjednik Regionalnog udruženja logoraša Mirsad Duratović.
04.06.2021. u 09:37
get url
text

Mladiću će u utorak, 8. juna u Den Haagu, nakon žalbe na prvostepenu presudu, biti izrečena konačna presuda za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, ali Duratović ne vjeruje da će pravda biti zadovoljena. 

- Ono što mi ubija svaku nadu za pravednu presudu je činjenica da Mladić neće dobiti presudu za genocid u Prijedoru. Također gubim nadu jer grobnica Tomašica i druge takve grobnice nisu obrađene kroz optužnicu onako kako su trebale biti - kazao je. 

Ističe da je Haški tribunal imao priliku u procesu protiv Radovana Karadžića, ali i drugim procesima, dokazati da je u Prijedoru počinjen genocid, jer postoji toliko dokaza da ih je suvišno i nabrajati. 

- Takva presuda je nešto što svi čekamo i što bi bila satisfakcija i zadovoljenje očekivanja žrtava genocida, ali svjesni smo da Haški tribunal neće donijeti takvu presudu. Također, svjesni smo i ako Tribunal ne donese presudu za genocid, to neće biti na osnovu iznesenih dokaza već će biti rezultat političkih pritisaka, jer bitniji su politički odnosi nego zadovoljenje pravde i slanje poruke da će zločini biti adekvatno kažnjeni i nazvani pravim imenom - zaključio je Duratović. 

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kazao je Feni da očekuje da će u konačnoj presudi ratnom zločincu Ratku Mladiću biti potvrđeno sve ono što je dokazano prvostepenom presudom u Haškom tribunalu. 

Tahirović se nada i da će doći do proširenja Mladićeve odgovornosti za genocid u Prijedoru i drugim općinama. 

- Nadam se da će Vijeće prepoznati sve ono što je tužilaštvo Haškog tribunala u svojoj žalbi navelo. Naravno postoji bojazan kada je u pitanju predsjedavajuća Vijeća koja je u predmetu Zdravko Tolimir na neki način izdvojila svoje mišljenje i kazala neke stvari koje nemaju veze sa stvarnošću - kazao je. 

Naglašava da bi bilo kakva promjena u smislu da se Mladić oslobodi ili da mu se umanji kazna bila ogroman udar na Haški tribunal koji je do sada imao faza u kojima nije pokazao svoje pravo lice, pogotovo kada su u pitanju presude Anti Gotovini i Momčilu Perišiću. 

- Nadam se da je ta faza završena i da takvih odstupanja više neće biti. Očekujemo da će Mladiću u najmanju ruku biti potvrđena prvostepena presuda - zaključio je Tahirović. 

Bivši ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 2017. godine prvostepeno je osuđen na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga – UNPROFOR-a za taoce.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.