open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Đurković i Nedić osumnjičeni zbog ubistava civila i zarobljenih vojnika ARBiH u Teočaku
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, pripadnici SIPA-e na području Ugljevika locirali su i uhapsili Ratka Đurkovića (1943), nekadašnjeg zapovjednika 1. bataljona 1. majevičke  brigade VRS-a, potvrđeno je i zvanično iz Tužilaštva BiH.
08.09.2020. u 13:18
get url
text

- Osumnjičeni je pod istragom u predmetu Posebnog odjela za ratne zločine protiv osumnjičenih Đurković Ratka i Nedić Radomira, nekadašnjeg zapovjednika 1. majevičke brigade. Terete se da, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, kao zapovjednici VRS-a, koji su imali efektivnu kontrolu nad svojim jedinicama, nisu poduzeli mjere da spriječe ubistva civila i zarobljenika, niti su nakon što je zločin počinjen, poduzeli aktivnosti kako bi se počinioci procesuirali i kaznili za počinjeni zločin u selu Tursunovo Brdo, Teočak, općina Ugljevik, u julu 1992. godine - naveli su iz Tužilaštva.

VEZANI TEKST - SIPA u Ugljeviku uhapsila majora VRS-a Đurkovića, Nedić zbog bolesti izbjegao hapšenje

Kako se dodaje u saopćenju, prilikom napada, vojne snage kojima su zapovjedali osumnjičeni su ubile četiri civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dvojicu pripadnika Armije RBIH, koji su prethodno bili zarobljeni.

- Osumnjičeni se terete kao zapovjednici, zbog krivičnih djela zločini protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Osumnjičeni Đurković lišen je slobode i u zakonkom roku bit će predat postupajućem tužiocu koji će ga ispitati - navode iz Tužilaštva.

Kako smo ranije objavili, Nedić je obrađen, ali nije uhapšen zbog lošeg zdravstvenog stanja.

- U odnosu na osumnjičenog Nedića, postupajuću tužilac će, nakon što se prikupe sve informacije i podaci o njegovom zdrvstvenom stanju, odlučiti o daljim aktivnostima prema osumnjičenom - kazali su iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.