open-navfaktor-logo
search
"Trojkina" bogata sofra
Duška Jurišić najavila: Gutali smo žabe, sad ćemo gutati aligatore i ostale reptile
Nakon otvaranja pregovora sa EU-om treba se pripremiti na aligatore i ostale reptile
Autor: Faktor
22.03.2024. u 13:31
get url
text
Predsjednici stranaka "Trojke"
Predsjednici stranaka "Trojke"
FOTO: Fena
Oslanjajući se na preporuku Komisije od 12. marta 2024. Evropsko vijeće odlučilo je otvoriti pregovore o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom. Evropsko vijeće poziva Komisiju da pripremi pregovarački okvir kako bi ga Vijeće donijelo čim se poduzmu svi relevantni koraci navedeni u Preporuci Komisije od 12. oktobra 2022.
Saopćilo je ovo jučer Evropsko vijeće, što u praksi znači da Bosna i Hercegovina nije dobila datum otvaranja pregovora već je uvjetno "zeleno svjetlo" zapravo poziv da se izvrše obaveze koje su pred BiH stavljene prije gotovo dvije godine. 
Iz ovoga proizilazi da BiH nije ispunila uvjete i da nikakve naročite reforme nisu načinjene te da su "sadaka" pregovori tek poruka EU-a da ovaj prostor nekad u dalekoj budućnosti potencijalno može pripadati evropskoj zajednici zemalja. 
Koraci navedeni u Preporuci Komisije od 12. oktobra koje će BiH morati ispuniti, a kako bi se uopće razgovaralo o pregovaračkom okviru, su djelomično usvojeni. 
U toj Preporuci navedeno je sljedeće:
- Usvajanje izmjena i dopuna postojećeg Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću
- Usvajanje novog zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću i usvojanje zakona o sudovima Bosne i Hercegovine
- Usvajanje zakona o sprečavanju sukoba interesa
- Jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala
- Odlučno unapređivanje rada na osiguravanju efikasne koordinacije na svim nivoima kada je riječ o upravljanju granicom i kapacitetima upravljanja migracijama, kao i osiguranje funkcioniranja sistema azila
- Osiguravanje zabrane torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja
- Garantiranje slobode izražavanje i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupka u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima
- Osiguravanje rezultata u funkcioniranju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU-a, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU-a
Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, kadar Naše stranke, daljnji put BiH ili bolje rečeno "Trojke", u procesu evropskih integracija ovako je opisala:
- Gutanje živih žaba krastača nije dobro za želudac, a nije ni ukusno. Nakon otvaranja pregovora sa EU-om treba se pripremiti na aligatore i ostale reptile. Bolje da ih neki od nas gutaju, nego da oni gutaju nas. Živjela Bosna i Hercegovina!
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.