open-navfaktor-logo
search
Parlamentarci i privilegije
Duvnjak: Boga mi kada se neko odrekne 60.000 KM u korist građana, to nije populizam
U našoj zemlji svako ko se usudi predložiti u parlamentima umanjenje privilegija zastupnicima, delegatima, nailazi na prijetnje, zastrašivanja, šikaniranja. Takvim ljudima se daju razni pogrdni nadimci i sve to dolazi od njihovih kolega.
07.07.2021. u 19:26
get url
text

Najsvježiji primjer je zastupnice Mire Grgić kada je u Zastupničkom domu FBiH ukazala na zahtjeve ministara-zastupnika da im se isplate paušali od 2018. do danas, iako su ih se prvobitno bili odrekli. Predloženim izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH željela je onemogućiti isplatu, ali je zakon morala na kraju povući sa dnevnog reda.

VEZANI TEKST - Je li bilo prijetnji i fizičkih nasrtaja u Parlamentu FBiH, ko se odrekao, pa tražio da mu se isplate paušali?

Šikaniranja, omalovažavanja kolega, zbog inicijativa za smanjenje primanja parlamentaraca u Federalnom parlamentu, mnogo godina ranije na svojoj koži osjetio je i Jasmin Duvnjak, sada šef Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Konobari su mi pričali kakvim su me imenima nazivale kolege

- U parlamentu se uglavnom nađe 101 razlog da se odbiju takve inicijative, a najdegutantniji za mene je kada kolege kažu da je to populizam i marketing. Boga mi nije marketing kada se odreknete 40.000 KM, odnosno 60 hiljada KM sa doprinosima, i kada taj novac ostane u budžetu za druge potrebe. Ali krenimo redom, ja sam 5. marta 2009. godine kao zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, u ono neko vrijeme recesije, predložio smanjivanje naših primanja i ukidanje paušala za profesionalne zastupnike i ukidanje takozvanih duplih paušala jer su zastupnici imali prije paušal i u Domu naroda i u kantonalnoj skupštini iz koje dolaze, sada to nije tako. Sada imate pravo samo na jedan paušal - govori nam Duvnjak i dodaje:

- Kada sam predložio takvo što, ogromne su reakcije bile, išlo se do te mjere da su mi konobari iz restorana u Parlamentu FBiH kazivali da me kolege nazivaju svakojakim imenima, od lipicaner, balavac, omladinac iz Zenice. Vrlo su zanimljive i oštre bile reakcije tada kolega, kada sam pokušao da ukažem kako je vrijeme recesije i da bismo trebali ukinuti ili značajnije umanjiti neke od privilegija, poput paušala ili nekih davanja. U prvi mah su oni odbili taj moj zakon, ali poslije, zbog prilika i neprilika u kojima smo bili i problema sa budžetom, mogu kazati sa zadovoljstvom da su nakon nekoliko mjeseci naša primanja tada smanjena za skoro 25 posto.

Godine 2014. Duvnjak je predložio ukidanje bijelog hljeba u čemu je ostao usamljen.

- Nisu to usvojili, ali ja sam imao priliku da svojim primjerom pokažem koliko stojim iza svojih stavova, pa sam odbio da u neto iznosu uzmem iz budžeta 12 svojih mjesečnih plaća po završetku mandata, a što je oko 40.000 KM, a bruto bi to koštalo Federaciju sigurno iznad 60.000 KM jer idu pripadajući porezi i doprinosi. Nisam aktivirao bijeli hljeb, ne zato što sam ja neki lažno skroman čovjek ili neko ko ima viška novaca, ili da morališem, već sam htio svojim primjerom pokazati da je moralno odreći se takvih primanja u korist drugih kategorija, socijalnih, boračkih ili studenata. Bojim se da u ovim vremenima nema te političke odgovornosti, kod pojedinaca je, moram to reći, debeo obraz - priča Duvnjak.

Malo više savjesti i obraza

On je kao predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona podržao amandmane na zakon o pravima izabranih dužnosnika u ZDK, kojima je ukinuto pravo na paušal za profesionalnog predsjedavajućeg.

- Javnost treba da zna da u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona nijedan zastupnik nije profesionalac, nemaju plaće, troškove odvojenih života, već samo pravo na paušal koji je oko 850 KM. To je rijedak primjerak socijalne odgovornosti... - govori Duvnjak.

VEZANI TEKST - Mahmutbegović: Nemoralno je da parlamentarci ili direktori javnih preduzeća imaju plaće od pet ili šest hiljada KM

Podsjeća kako je bilo još parlamentaraca koji su predlagali ukidanje paušala, naknada ili njihovo umanjenje.

- Među njima je inicijativa potpredsjednice FBiH i zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Melike Mahmutbegović. Ali sve te inicijative budu glatko odbijene, a predlagači se cinično ismijavaju, omalovažavaju, dovodi se u pitanje njihov integritet, čak suvislost takvih inicijativa. Ali ja nemam problema s tim. Lahko je predlagati zakone i moralisati, treba svojim primjerom ukazati na osjećaj odgovornosti, socijalne solidarnosti sa građanima koji jako teško žive u cijeloj Bosni i Hercegovini. Tako sam početkom ove godine predložio i izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine. Tačnije, ukidanje naknada plaća nakon prestanka fukcije. Takvo pravo je po meni besmisleno, a za njegovo ukidanje nam treba samo malo savjesti i obraza - poručio je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.